Sărbătorile au loc în plin sezon de epidemie de gripă sau cu alte infecţii virale, astfel că specialiștii oferă sfaturi pentru a putea preveni îmbolnăvirile.
Spitalele americane au fost suprasolicitate în ultimele săptămâni de cazurile de infecţii virale pediatrice, fiind incriminate în special infecţiile cu virusul sinciţial respirator sau cu virusul gripal. De asemenea, cazurile de
COVID-19 au înregistrat o creștere, o analiză CNN aratând că spitalele din SUA lucrează la capacitate maximă, fiind chiar mai solicitate decât în cursul pandemiei de COVID.
Deși în timpul vacanţei de iarnă nimeni nu se gândește la riscul de îmbolnăvire, este important să încercăm să evităm anumite activităţi care ne expun. Specialiștii în sănătate publică ne sfătuiesc să prioritizăm întâlnirile și să mergem doar la cele importante.
Înainte de a participa la respectivele întâlniri, timp de minimum cinci zile ar trebui să evităm contactul cu persoane posibil infectate. De asemenea, alte măsuri care pot fi aplicate preventiv în această perioadă sunt spălarea mâinilor, mai ales după atingerea suprafeţelor utilizate frecvent, purtarea măștilor FFP2 sau N95 de calitate în spaţiile interioare aglomerate și evitarea evenimentelor sociale la care nu se poartă mască.
Se recomandă administrarea vaccinului gripal și a boosterului COVID-19. Vaccinarea oferă protecţie optimă la două săptămâni de la administrare, însă chiar și în acest interval de timp prezintă un efect protector.
De asemenea, este important să explicăm aceste riscuri și metodele de prevenţie și celor care vor fi gazde sau musafiri ai evenimentelor de sărbători. Toate persoanele care au febră sau tuse ar trebui să evite participarea, mai ales dacă la întâlniri sunt așteptate și persoane
vulnerabile. Dacă nu este posibilă desfășurarea întâlnirii într-un spaţiu deschis, se poate alege un spaţiu interior aerisit și de dimensiuni generoase pentru toţi participanţii.
Citiți și: Țara unde spitalizările asociate gripei sunt mai multe ca internările COVID
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe