Newsflash
Știri

Vaccinarea continuă și pentru bolile „din trecut”

de Dr. Mădălina Badea - mai 1 2020
Vaccinarea continuă și pentru bolile  „din trecut”

În Săptămâna Mondială a Imunizării (24-30 aprilie 2020) ne amintim, prin intermediul unui studiu publicat în revista Cell Host & Microbe*, că eforturile cercetării trebuie îndreptate și spre perfecţionarea tehnicilor de imunizare.

Vaccinarea continuă și pentru bolile  „din trecut”În Săptămâna Mondială a Imunizării (24-30 aprilie 2020) ne amintim, prin intermediul unui studiu publicat în revista Cell Host & Microbe*, că eforturile cercetării trebuie îndreptate și spre perfecţionarea tehnicilor de imunizare, pentru a sprijini eradicarea unor boli infecţioase ce reprezintă, încă, o problemă de sănătate publică în unele comunităţi.

Datorită campaniei susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), povara poliomielitei a fost redusă cu 99%, estimările arătând că vaccinarea a prevenit aproximativ 13 milioane de îmbolnăviri.

În ultimii ani, această reușită a fost umbrită de apariţia, în unele comunităţi, a unor focare de poliomielită asociate vaccinării cu virus viu atentuat, cu administrare orală.

De aceea, eforturile cercetătorilor s-au îndreptat către dezvoltarea unei forme a vaccinului oral care să nu mai fie capabil de a produce boala la om.

Aceste eforturi se bazează pe înţelegerea detaliată a biologiei virale. Virusologii raportează rezultate promiţătoare într-un studiu de fază 1 cu prima formă orală a vaccinului poliomielitic.

O nouă formă, mai stabilă     

Din studii anterioare se cunoșteau cei trei pași de evoluţie prin care acest virus se transformă într-o formă agresivă. În studiul actual, cercetătorii au creat o nouă formă a virusului poliomielitic prin stabilizarea acelei regiuni a genomului viral care suferea modificări în procesul de mutaţie către o formă infectantă.

Ei s-au asigurat că virusul nu va putea dobândi această capacitate în urma schimbului de material genetic cu alte virusuri similare.

Noul vaccin a fost testat în cadrul unui studiu dublu-orb de fază 1 ce a inclus 15 voluntari, anterior vaccinaţi cu forma inactivă a virusului, pentru a preveni eventuala lor îmbolnăvire prin forma viu atenuată. S-a observat că noua formă a vaccinului este mai stabilă și mai eficientă decât forma orală preexistentă.

Mai concret, acești voluntari au produs o cantitate suficientă de anticorpi și nu s-au înregistrat decese sau paralizii la șoarecii expuși la materiile lor fecale. Aceasta este o diferenţă majoră faţă de forma anterioară a acestui vaccin, la care studiile au arătat inducerea paraliziei la 90% din șoarecii expuși.

Un studiu de fază 2 este în desfășurare și indică rezultate promiţătoare, următorul pas fiind un studiu de fază 3 sub egida OMS, în speranţa că această nouă formă a vaccinului poliomielitic oral va controla mai eficient focarele de infecţie care apar în anumite comunităţi.

Extinderea abordării către alte infecţii virale

Cercetătorii consideră că etapele aplicate în cazul virusului poliomielitic și cunoașterea detaliată a modului prin care un virus produce o
infecţie ar putea fi aplicate și în alte circumstanţe, pentru producerea unui vaccin eficient, cum ar fi cazul pandemiei de COVID-19, deși acest proces poate fi de durată.

 


Notă autor:

*https://bit.ly/3aI1Fmh

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe