S-ar putea ca întrebarea din titlu să nu vi se pară întru
totul pertinentă: cum adică să nu ne placă laptele, când pentru noi, oamenii –
ca, de altfel, pentru orice făptură ce aparţine clasei mamiferelor – acest
lichid alb-gălbui şi atât de gustos constituie primul aliment consumat ca fiinţă
de sine-stătătoare, în viaţa extrauterină. Sau poate că întrebarea ar trebui să
sune altfel: mai beneficiaţi de acţiunea lactazei? Adică a acelei enzime aflate
în intestinul copiilor, unde hidrolizează lactoza în glucoză şi galactoză, dar
ale cărei proprietăţi nu se regăsesc la toţi adulţii. Menţinerea ei depinde mai
puţin de însuşirile individuale ale omului, cât de... aria geografică în care
el trăieşte. Bunăoară, la adulţii din ţările nordice, lactaza rămâne aproape 100%
activă, pe când la persoanele mature din regiunile sudice, din jurul Mediteranei,
ea îşi păstrează sub 50% din caracteristicile iniţiale. Dar pe lângă astfel de
diferenţe zonale se mai manifestă, fireşte, şi deosebiri strict individuale, care
variază de la individ la individ. Aşa se explică faptul că nordicii sunt mari
consumatori de lapte, mai ales că – între altele – pe meleagurile lor întotdeauna
a fost uşor să fie conservat. În schimb, în sudul continentului, o persoană nu
bea (în medie) mai mult de 70 de litri de lapte pe an, dar preferă iaurtul şi
brânzeturile, mai ales cele prelucrate, fine. Care – deşi tot produse lactate
sunt – nu conţin (aproape) deloc lactoză. Cu toate aceste diferenţe, laptele –
de vacă sau de oaie, de bivoliţă sau de capră – şi preparatele pe bază de lapte
se numără printre preferinţele gastronomice ale majorităţii oamenilor. Ceea ce
e foarte bine, pentru că acest produs al glandelor mamare – cu cele peste o sută
de substanţe nutritive (inclusiv proteine şi vitamine) pe care le conţine în proporţii
optime pentru organism – este, între alimente, unul din cele mai complexe şi,
totodată, dintre cele mai uşor de asimilat de către corpul uman… Dacă – aşa cum
menţionam mai sus – ne hrănim cu lapte de când deschidem ochii şi gura la lumea
înconjurătoare, am putea crede că acest aliment polivalent se află dintotdeauna
în meniul omului. Ei bine, nu-i aşa. Consumul de lapte a intrat în obiceiurile
alimentare ale fiinţei umane „abia“ acum vreo 12.500 de ani, respectiv după ce
s-a trecut la domesticirea bovinelor, ovinelor şi caprinelor. Dar încă nu se ştie
precis ce i-a îndemnat pe stră-strămoşii noştri să îmblânzească aceste animale şi
să le aciueze pe lângă sălaşul lor – nevoia de carne, de lapte sau pentru a
utiliza forţa lor? Cel mai probabil – din toate trei motivele. În acest
context, este interesant de remarcat că deşi Orientul Mijlociu este prima regiune
a lumii în care – cu 8.500 de ani î.Hr. – vaca a fost domesticită tocmai pentru
că dă lapte, majoritatea oamenilor din acea parte a lumii nu sunt purtători ai genei
(azi, cunoscute) de care depinde activitatea lactazei la vârsta adultă. Mult
mai frecventă este această genă la locuitorii din centrul Europei, ca să nu mai
vorbim de scandinavi… Pentru a răspunde la o seamă de întrebări pe care oamenii
de ştiinţă şi le pun tot mai insistent în legătură cu utilizarea laptelui ca
aliment, a fost elaborat programul LECHE (Lactase
Persistance and the Early Cultural History of Europe), la care s-au angajat
să lucreze 15 echipe din şapte ţări, printre principalii promotori fiind grupul
de cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Franţa. Sunt formaţiuni
multidisciplinare, în componenţa cărora intră medici geneticieni şi nutriţionişti,
biologi, zootehnicieni, specialişti în demografie, plus, fireşte, arheologi şi
antropologi. Programul LECHE este prevăzut să se desfăşoare timp de patru ani.
Iar la capătul lui – promit cei ce îi dau viaţă – vom dispune de noi date
interesante şi, mai ales, cu valoare practică pentru o serie de domenii, de la
industria alimentară la medicină.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe