Newsflash
Ars Medici

Reumatism articular acut cu debut tardiv şi atingere cardiacă

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mai 22 2009
Reumatism articular acut cu debut tardiv şi atingere cardiacă
    Reumatismul articular acut (RAA) a reprezentat timp de multe secole principala cauză a bolilor cardiace. Declinul drastic al incidenţei RAA după anii celui din urmă război mondial nu are cauze clare, dar utilizarea largă a penicilinei are o contribuţie importantă. Ţara noastră a urmat, cu o uşoară întârziere, aceeaşi curbă descendentă, ceea ce a făcut ca prevalenţa valvulopatiilor reumatismale să scadă considerabil. O remergenţă a RAA este însă oricând posibilă. Patologia se schimbă în ultimul timp într-un ritm neobişnuit, îndeosebi din cauza poluării, mai ales chimice şi radioactive, dar şi a schimbărilor în alimentaţie şi modul de viaţă în general. Astfel apar boli infecţioase noi (SIDA, gripa aviară sau porcină), autismul la copil este în alarmantă creştere, ca şi boala Alzheimer ş.a.
 
  Revenind la RAA, se spunea că după vârsta de 20 de ani în cazul primului atac, inima este cruţată. Cazul pe care-l prezentăm infirmă acest lucru.
  Se prezintă cazul unei femei care la 32 de ani are primul atac de RAA, urmat totuşi de instalarea unei stenoze mitrale care evoluează relativ rapid spre etapa simptomatică. Tratamentul cu penicilină şi medicaţie antiinflamatorie nu au putut stăpâni instalarea cardiopatiei.
 
CONCLUZII:
 1. Reumatismul articular acut poate prinde cordul chiar şi atunci când primul puseu reumatismal survine după 30 de ani.
 2. Tratamentul corect al atacului de RAA limitează dar nu previne instalarea valvulopatiei reumatismale.
 3. Între puseul de RAA şi apariţia simptomelor cardiace se scurge un interval clinic liber de ani de zile, dar în care pot fi surprinse puseele inflamatorii de evoluţie cu ajutorul testelor biologice de inflamaţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe