Newsflash
Cultură

Etica lui da, nu şi poate

de Dr. Alexandru TRIFAN - mai 15 2009
Etica lui da, nu şi poate
În ţările est-europene, cercetarea dosarelor Securităţii a deschis o rană adâncă în axiologia arhetipală a subconştientului colectiv. Dacă aceste dosare au avut un scop operativ pentru actori, ele au produs, la spectatori, o dureroasă demolare a reperelor morale ale sinelui. Dosarele au scos la iveală nu atât pe anchetatori şi metodele lor brutale, ci pe cei care au fost aduşi în faţa lor cu forţa pentru a iscăli declaraţii dinainte ticluite. Arhiva CNSAS are însă meritul de a deconspira pe acei delatori care, animaţi de un spirit josnic, au alimentat autorităţile cu acuzaţii imunde şi întoarse cu rea-credinţă împotriva prietenilor şi celor apropiaţi. Timp de aproape două decenii după încetarea activităţii ei, Securitatea a continuat să producă dureroase confuzii morale, înmuind personalităţi idealizate pentru ţinuta lor morală în cerneala călimării folosită de informatori. Dar se lămureşte încă insuficient faptul că înfrângerea voinţei morale a unei naţiuni nu se putea face decât prin încovoierea spatelui elitelor şi că a fi găsit în dosarele securităţii nu înseamnă automat că avem de-a face cu un turnător benevol, ci poate cu un adversar al regimului, silit, sub ameninţarea închisorii, să semneze declaraţii incriminatorii. Acesta este cazul profesorului dr. Eduard Pamfil, care, aşa cum arată dl dr. Mihai Ardelean, coordonator al volumului REZISTENŢĂ ŞI SCHIMB ÎNTR-O CULTURĂ MULTIETNICĂ, a fost perceput de generaţia lui ca un erou intelectual, un „rebel socratic“ care a intrat în legendă ca un exponent al spiritualităţii europene centrată pe cunoaşterea omului şi a valorilor sale.
 
(...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe