Newsflash
Interviuri

Postul, dincolo de scopul duhovnicesc

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 15 2019
Postul, dincolo de scopul duhovnicesc

Cel mai lung Post din an este cel al Sfintelor Paşti. Cu o durată de 40 de zile este momentul pentru rugăciune, pocăinţă şi renunţarea la alimentele de origine animală. Însă care sunt mecanismele ascunse ale beneficiilor spirituale şi medicale ale acestuia am aflat consultând concluziile cercetătorilor, ale unui medic specialist şi unui duhovnic.

Postul şi sănătatea

O teorie susținută de cercetători și care explică cum postul poate avea beneficii asupra sănătății este că în timpul acestuia celulele organismului se află sub un anumit grad de stres. Celulele își cresc rezistenţa de a face față situațiilor patologice. Mark Mattson, șeful laboratorului de neuroștiințe de la National Institute on Aging și profesor de neuroștiințe la Universitatea Johns Hopkins, este unul dintre susținătorii acestei teorii. El susține de altfel că dacă după un stres extrem, cum ar fi exercițiul fizic intens, dacă dai timp suficient corpului tău să se refacă acesta va deveni din ce în ce mai puternic. Unul din studiile pe care Mark Mattson l-a realizat a fost acela în care pacienţi supraponderali cu astm bronșic au consumat doar 20% din ingestia calorică zilnică obișnuită în anumite zile, alternând cu ingestia calorică obișnuită în celelalte zile (Free Radical Bio Med 2007;42:665–74). S-a observat o scădere în greutate de 8% într-un interval de opt săptămâni. De asemenea s-a observat și o scădere a markerilor inflamatorii și ai stresului oxidativ și o îmbunătățire a simptomatologiei alături de creșterea calității vieții.

Postul trebuie ţinut corect!

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice confirmă toate beneficiile reliefate de studiile efectuate în acest domeniu, însă atrage atenţia că pentru a putea beneficia de toate aceste efecte pozitive este necesară ţinerea unui post corect. Dr. Carniciu explică faptul că ancestral oamenii au fost adaptaţi genetic să mânânce puţin şi rar.

În ultima perioadă din ce în ce mai adoptat este postul intermitent.Ce presupune acesta?

Postul intermitent este o metodă de a-i da organismului nutrienţii într-un timp care să-i fie pe plac din punct de vedere fiziologic şi nu numai. În postul intermitent pot să mânânci toate prostiile posibile dar să faci un post intermitent. Nu înseamnă că nu are efect postul ăsta intermitent. În schimb în momentul în care ţii post normal sau post ortodox atunci beneficiile sunt incontestabil mai mari.

Care este diferenţa între postul ortodox şi cel intermitent?

Diferenţa e fantastică, pentru că în momentul în care ţinem post normal noi facem în primul rând o curăţare a organismului, asta înseamnă nutrienţi de calitate, asta în cazul în care ţinem postul corect. Un post corect înseamnă o curăţare corectă a organismului cu legume, fructe, cereale, nu înseamnă să mâncăm foarte multă fasole, pâine sau să substituim alimentele pe care noi le mâncăm în mod regulat cum ar fi carnea, pateul, crenvuşti şi să le înlocuim cu cele din soia. Nu am făcut nimic aşa! Acesta nu mai este post. Este doar postul creştinesc cu efectele doar creştineşti.

Beneficii energetice

Cum rămâne cu partea religioasă a postului?

Cealaltă parte a postului ortodox este partea energetic-religioasă. Energetic înseamnă nu numai ce facem din punct devedere religios ci şi materialul informaţional al alimentelor din post, care este net superior celui din regnul animal. Drept urmare noi ne încărcăm cu o informaţie mult mai sănătoasă. Şi atunci beneficiile postului sunt deja terapeutice.

Există contraindicaţii ale postului?

Postul religios poate fi uşor contraindicat persoanelor care suferă de diverse boli. Putem include aici diabetul zaharat, aici depinde de situaţia financiară a pacientului. Un pacient diabetic poate să trăiască foarte bine pe perioada postului şi să nu-şi facă dezechilibre metabolice. Dar un pacient care are o situaţia materială mai precară cu siguranţă nu îşi va putea subtitui aportul de carbohidraţi )limita admisă unui pacient diabetic) doar din partea vegetală, la aceştia ar fi indicat măcar peşte sau produsele lactate.

Spiritualitate şi medicină

Boldeanu Vasile este preot în satul Cărăpceşti, judeţul Galaţi şi din 2012 are grijă şi de sănătatea fizică a enoriaşilor săi ca asistent medical. El este exemplul cel mai relevant al îmbinării spiritualităţii cu medicina. Preotul Boldeanu povesteşte că cele două meserii pe care le practică astăzi l-au ales pe el şi că locul său este în mijlocul comunităţii sale. A înfiinţat cu ajutorul Cruccii Roşii un punct de prim ajutor în sat şi pe viitor doreşte să înfiinţeze un adăpost pentru persoanele defavorizate.

Cum aţi devenit preot?

Când am terminat seminarul nu prea îmi doream să fiu preot. Îmi doream mai mult profesor, mi se părea mai relaxată viaţa de profesor şi la un moment dat eram la facultate după un examen şi bunica îmi spune că în satul unde sunt eu acum timp de 25 de ani nu a fost preot că este un sat foarte sărac şi destul de izolat de alte localităţi. Bunica mi-a spus că dacă Dumnezeu vrea să te duci acolo te duci pentru că va fi bine.

Medicina a fost o pasiune mai veche?

Nu aveam niciun gând să fac vreo şcoală medicală, nici nu mă interesa. Doar mi-a plăcut foarte mult biologia. Mi-am dat seama că trebuie să ştiu mai mult decât ce ştie un simplu preot. M-am înscris la Şcoala Sanitară Sf. Vasile cel Mare din Galaţi. Le-am spus colectivului profesoral că sunt preot într-un sat, au fost foarte încântaţi şi au spus că mă vor ajuta pentru că dacă fac şcoala asta pentru caritate cu siguranţă voi ajuta foarte mulţi oameni. Şi într-adevăr au avut mare dreptate.

Consultaţii în sat

Cum se desfăşoară activitatea dvs.?

Zilnic am oameni din sat pe la care trebuie să ajung care se spovedesc, sau se împărtăşesc. Iau cu mine tensiometrul, glucometrul. Cu sprijinul Crucii Roşii Române am fost dotaţi cu un ECG portabil. Îl avem şi cred că tot satul a făcut o electrocardiogramă. E un aparat micuţ, portabil, pot trimite prin intermediul telefonului la Bucureşti, la partenerii, medicii Crucii Roşii electrocardiogramele. Aceştia mă anunţă dacă e necesară o monitorizare mai atentă, sau dacă trebuie să mă duc cu omul la medic sau nu. Dacă este nevoie de mers mai departe ne-am urcat în maşină, luăm trimitere de la medicul de familie şi am plecat fie la Galaţi dacă este de competenţa lor, fie la Iaşi dacă este ceva mai complicat.

V-aţi gândit să deveniţi medic?

Am dat şi am intrat la Facultatea de Medicină de la Iaşi, însă când am făcut o analiză mai reală a situaţiei mi-am dat seama că toată treaba asta ar fi un beneficiu doar pentru mine, iar satul ar pierde foarte mult. Eu cred că locul meu este aici şi îi pot ajuta mult mai bine aşa decât dacă fac o facultate care te scoate din sat. Eu fiind şi volutant al Crucii Roşii am nevoie de timp mult şi pentru asta.

Cele două aripi ale postului

Ce le spuneţi enoriaşilor despre post?

Postul , la fel ca o pasăre, are două aripi: una dintre acestea este reprezentată de beneficiile de natură duhovnicească, înveţi să te înfrânezi, să te autoccontrolezi, să spui nu anumitor pofte. dacă reuşeşti să-ţi înfrânezi poftele de natură biologică deja eşti un om mult mai puternic, iar cealaltă aripă este reprezentată de beneficiile de natură medicală - este o perioadă în care elimini toxinele care rezultă din diferite alimente. Oamenii înţeleg situaţia asta. Am reuşit pe mulţi din sat să îi conving să ţină Postul nu doar sub aspect duhovnicesc ci să înţeleagă că este şi benefic pentru organism. La început unii erau reticenţi, însă când au început să se îmbolnăvească, să sufere de diverse boli hepatice şi i-am dus pe la medici şi aceştia le-au explicat că vor ţine un regim au înţeles.

ETICHETEminus

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe