Newsflash
Cultură

Un spectacol actual la Teatrul Dramaturgilor

de Candid STOICA - oct. 13 2023
Un spectacol actual la Teatrul Dramaturgilor

Piesa „Plicul”, scrisă de Liviu Rebreanu în 1923 despre realitatea dintr-un oraș de provincie, privită la început cu neîncredere și reţinere, a avut un succes permanent.

Deși pare ruptă din „pulpana” scrierilor lui Caragiale, piesa prezintă fapte, întâmplări și personaje foarte actuale în România de astăzi.

Spectacolul Plicul, realizat de Dan Tudor, sub sigla Teatrului Dramaturgilor, cu scenografia semnată de Mirela Trăistaru (un decor minimalist), are o distribuţie excelentă. Pe Victoria Arzăreanu, Alexandra Velniciuc o interpretează cu o discreţie convenabilă și un farmec desuet, cu aere de fetiţă naivă și cumsecade, prinzând destul de bine versatilitatea cu farmec a personajului care trăiește într-o lume în care ce e alb poate părea negru, dar și invers. 

O apariţie surprinzătoare realizează Dan Tudor în rolul inspectorului Minta, actor cu reale calităţi de... compoziţie, cu un haz de multe ori involuntar.

Partea leului îi revine însă lui Gabriel Fătu, în rolul primarului Jean Arzăreanu. Acesta a încercat cu succes o tipologie care ne amintește izbitor de cunoscuţi oameni politici actuali. Artistul desfășoară un joc subtil, descriind un mare pișicher ajuns primar sub egida eroului de la Mărășești, în care bravează. 

Andrei Duban (șeful gării) conturează cu mijloace sigure un naiv cuceritor, cu un facies à la Valentino, jucând dilema și îndoiala eroului clasic de tragedie: să ia mită sau să nu ia? Atmosfera de agitaţie este întreruptă de apariţia unei văduve ce solicită un minim ajutor pe care însă primarul i-l refuză.

Apar în roluri episodice, dar bine conturate, Marcelo Cobzariu (un actor energic), Dani Popescu, în rolul nașului primarului care cheltuiește multă energie în realizarea afacerii cu lemnele, și Doina Teodoru (o tânără servitoare). Tudorel Filimon, într-un rol mic, e la fel cum îl știm din seriale. 

Întregește spectacolul muzica compusă de Dan Tudor, care devine astfel un autor aproape „total”! În final, un spectacol plăcut, fără stridenţe, care reflectă într-un fel realităţile României de azi.


Notă autor:

foto: Anastasia Atanasoska, Teatrul Dramaturgilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe