Newsflash
Cultură

Arhiva Feministă de Teatru se lansează la Cluj

de Florentina Ionescu - apr. 16 2024
Arhiva Feministă de Teatru se lansează la Cluj

Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului anunță lansarea programului „Arhiva Feministă de Teatru. FEM100”.

Joi, 25 aprilie, de la ora 11:00, va fi lansată la Cluj Arhiva Feministă de Teatru. FEM100, program de cercetare şi educaţie interdisciplinară. Acesta este menit să contribuie la salvarea patrimoniului imaterial teatral, recuperând cu prioritate istoriile artistelor neconsemnate de istoria oficială a teatrului din perioada 1920-2020, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului. 

Pe parcursul a aproape doi ani, 2024-2025, programul va reconstitui contexte teatrale văzute din punctul de vedere feminin, prin documentare în arhive teatrale şi o serie de conferinţe internaţionale susţinute de specialiste în teatru din Polonia, Serbia, Suedia, Finlanda, Islanda, Ungaria. 

Ateliere de teatru pe teme feministe 

De asemenea, programul va disemina practici teatrale colaborative şi metode de cercetare în arhivele teatrale prin intermediul unor ateliere de teatru documentar şi confesiv pe teme feministe cu studenţii diferitelor specializări din universităţile partenere şi prin producerea unei instalaţii performative bazate pe documentarea în arhive.

Primul eveniment are loc la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai, parteneră a programului, şi va include conferinţa Researching Women's Theatre History: A Feminist Scholar în the Archives/ Cercetând istoria teatrului femeilor: o cercetătoare feministă în arhive susţinută de Agatha Ĺuksza*, de la Institutul Culturii Poloneze, Universitatea din Varşovia, Polonia. 

Cu aceeaşi ocazie, cercetătoarea în teatru Cristina Modreanu, curătoarea programului, va prezenta Arhiva Feministă de Teatru. FEM100, şi vor avea loc scurte introduceri ale subiectelor de cercetare din partea membrilor echipei, Anca Haţiegan, Raluca Sas Marinescu, Ilinca Tamara Todoruţ, Ivona Vîstras, Mihai Pedestru, Olivia Grecea. 

Evenimentul se va încheia cu vernisarea expoziţiei online Critică de teatru feminină în secolul 20 (1920-1990) /Female Theatre Critics în the 20th Century (1920-1990), a cărei curătoare este prof. Dr. Miruna Runcan, membră a echipei programului. Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile. 

„Feministă inspirată de femei din trecut” 

*Agatha Ĺuksza este profesoară la Institutul Culturii Poloneze din cadrul Universităţii din Varşovia, membră în board-ul European Association for the Study of Theatre and Performance şi co-editoare a European Journal of Theatre and Performance şi a publicat mai multe articole şi cărţi de specialitate, dintre care cele mai recente, Polish Theatre Revisited: Theatre Fans în the Nineteenth Century (University of Iowa Press, 2023) şi Glamour, femininity, performance. Actress aş an Object of Desire (Warsaw University Press, Theatre Institute în Warsaw, 2016). 

În cuvintele ei, aceasta se descrie: 

„Sunt cercetătoare în teatru şi performance obsedată de istoria secolului al IX-lea: o feministă inspirată de femei din trecut; şi o fană a poveştilor fantasy şi gotic. În această perioadă lucrez la cercetarea unor evenimente din perioada colonială a Poloniei, cu speranţa de a preveni eventuale viitoare reluări ale stereotipurilor rasiale în Polonia contemporană.”


Notă autor:

Sursa foto: imagine generată cu inteligența artificială (IA), la 16 aprilie 2024, 2:06 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe