Newsflash
Cultură

Moravuri de ieri și de azi

de Cristina GHIOCA - iun. 14 2024
Moravuri de ieri și de azi

Teatrul de Comedie a prezentat, recent, premiera spectacolului O noapte furtunoasă.

Explicație foto: Andreea Alexandrescu (stânga) și Smaranda Caragea 


Din postura de regizor, actorul Andrei Huţuleac a pus în scenă un Caragiale îndrăzneţ, adaptat vremurilor pe care le trăim, păstrând în același timp umorul savuros al operelor caragialiene.

Spectacolul surprinde, încă din primele secunde, cu o trecere în revistă a unor articole apărute în publicaţiile vremii, după premiera din 18 ianuarie 1879, de la Teatrul Naţional. Asistăm astfel la o contextualizare a piesei, dar și la un avertisment referitor la ceea ce urmează să se întâmple pe scenă.

Decorul este astfel ales încât să aducă spectatorii mai aproape de vremurile noastre, dar și să sugereze atmosfera din jurul personajului Jupân Dumitrache. Jocul de lumini, creat de Lucian Moga, contribuie și el la dramatismul scenelor. Un plus de modernitate, care uimește și amuză în același timp, este reprezentarea lui
Spiridon drept... un curier care aduce comenzi pe bicicletă. Prin costumele alese, Maria Nicola a reușit cu succes să îmbine stilul vestimentar specific vremurilor când a fost scrisă piesa cu elemente de modernitate, pe care le vedem peste tot în jurul nostru.

Jocul actorilor este închegat, dialogurile curg natural, trecerea de la un act la altul fiind evidenţiată prin acordurile muzicale „colorate” gândite de Cezar Antal. O alegere inedită, dar riscantă, care, cu siguranţă, va leza urechile unor cuconi și cucoane. Inedită – dar și hilară – este și intrarea în scenă a lui Rică Venturiano, desprinsă parcă din romanul „Maestrul și Margareta”. Un plus de culoare este dat personajului chiar de Dan Rădulescu, actorul care-l întruchipează. Potrivit „la vorbă și la port”, tânărul artist conturează cu aplomb un Venturiano energic, viu, capabil să descreţească orice frunte. Vin puternic din urmă Smaranda Caragea și Andreea Alexandrescu. Ele întruchipează o Veta și o Ziţa foarte bine reprezentate – efervescente, dar care emană din plin acea atitudine, acel aer specific vremurilor în care a fost jucată piesa „întâiași dată pentru prima oară”. O apariţie corectă, lăudabilă este și cea a lui Sorin Miron în rolul Jupânului Dumitrache.

Elementul cel mai inedit, dar și cel mai surprinzător al spectacolului este finalul gândit de Andrei Huţuleac. Interesantă este și reprezentarea Sfântului Niculae, dar despre acestea vă lăsăm să aflaţi mai multe vizionând cea mai recentă premieră a Teatrului de Comedie.

Suntem datori însă să vă spunem că, pe alocuri, vă veţi lovi de scene pe care unii dintre dumneavoastră le-ar putea considera cam violente și de un limbaj de care mulţi încă se rușinează, deși îl auzim frecvent în jurul nostru. Considerăm, de asemenea, că este important să știţi că spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe