Newsflash
Internaționale

Un nou test pentru screeningul cancerului de col uterin

de Florentina Ionescu - oct. 21 2022
Un nou test pentru screeningul cancerului de col uterin

Cercetătorii au descoperit un nou test pentru screeningului cancerului cervical care ar putea prezice modificările la nivelul celulelor cu ani înainte ca acestea să apară.

Un nou test (de tip swab sau tampon pentru recoltare) care identifică modificările celulare potențial periculoase cu până la patru ani înainte ca acestea să se întâmple a fost dezvoltat de cercetătorii de la University College London și de la  University of Innsbruck, scrie medicalxpress.com

screening analiza cancer de col uterin celule metilare ADN
Fotografie de la Chokniti Khongchum: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/farmaceutic-tehnologie-boala-imbolnavire-3938022/

 

Cercetarea lor a fost publicată în „Genome Medicine” și a scos la iveală că o nouă metodă pentru screeningul cancerului de col uterin a fost mai sensibilă decât testele disponibile în prezent și că ar putea să identifice precis modificările celulare avansate și cancerul de col uterin.

În plus, testul a putut să prezică modificările celulare avansate în 55% dintre femeile care au avut o infecție cu HPV, dar care nu au avut modificări celulare vizibile la microscop, dar care au dezvoltat modificări celulare avansate în următorii patru ani. 

Citiți și: Ambasadori în lupta cu cancerul de col uterin

Dezvoltarea acestui test de screening face parte dintr-un program mai amplu ce are ca scop dezvoltarea unui singur test de screening care să prezică riscurile viitoare de a dezvolta patru cancere: de sân, de uter, cervical și ovarian.

Cercetătorii speră acum că dezvoltarea acestui instrument să permită tratamentul precoce pentru acele femei pentru care se va prezică că vor dezvolta boala.

Testul de screening a fost dezvoltat de profesorul Martin Widschwendter (de la European Translational Oncology Prevention and Screening Institute din cadrul Universității din Innsbruck) și de echipa condusă de acesta.

Cum funcționează

Testul funcționează prin examinarea metilării ADN-ului, un tip de modificare „de la suprafața” ADN-ului celulelor de pe colul uterin. Acestea pot fi afectate de factorii de mediu și de cei ce țin de stilul de viață, iar unele modificări celulare cresc riscul de a dezvolta anumite boli, cum ar fi cancerul.

Pentru a testa fiabilitatea testului, cercetătorii au testat 1.254 de probe de celule ale colului uterin, de la femei cu modificări celulare ce variau de la modificări incipiente (CIN1) până la modificări avansate (CIN3), femei cu HPV, dar care nu aveau modificări ale celulelor colului uterin și proble de la femei care nu aveau niciun fel de modificări celulare la nivelul colului uterin care au dezvoltat modificări CIN3 în decurs de patru ani.

Noua metodă de analiză a întrecut citologia și alte teste moleculare mai noi care sunt în dezvoltare pentru detectarea acelor femei cu CIN3 și cancer.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe