Newsflash
Industria farmaceutică

Tulburările digestive în tratamentul cancerului

de Dr. Laura Davidescu - aug. 24 2023
Tulburările digestive în tratamentul cancerului

În ciuda eficacității, tulburările gastrointestinale rămân pe lista celor mai neplăcute efecte secundare ale tratamentelor oncologice.

Anorexia apare la până la 75% din pacienții diagnosticați cu boală canceroasă, ea manifestându-se atât prin pierderea apetitului, cât și prin apariția rapidă a senzației de sațietate.

Pentru a ameliora starea de nutriție și a combate malnutriția, se recomandă mesele mici ca volum, dar dense în nutrienți și servite mai frecvente decât de obicei. Fiecare fel de mâncare poate fi îmbogățit în proteine și vitamine, de exemplu prin adăugarea de nuci într-o salată sau de cubulețe de brânză, ori a ouălor, untului sau smântânii în supe.

Greața și voma fac și ele parte din efectele secundare produse de chimioterapie și adesea este nevoie de medicamente adecvate pentru a le diminua. În caz de gastrită sau de reflux gastroesofagian, poate fi nevoie de nutriție enterală pentru a atenua aceste senzații nedorite.

Diareea și constipația sunt complicații frecvente atât la tratamentele chimioterapice, cât și la radioterapie. Acestea sunt raportate și de către pacienții sub nutriție enterală. În această situație, cauzele diareei pot fi diverse: debitul prea mare de soluție nutritivă, tipul de soluții administrate sau eventuala utilizare a laxativelor sau a antibioticelor. 

Constipația este legată de cele mai multe ori de un aport hidric insuficient (sub 1-1,5 litri de lichide pe zi), de alimentația săracă în fibre, imobilizarea la pat, gastropareză sau utilizarea calmantelor opiacee. În cazul unui aport alimentar insuficient, scaunele sunt rare (2-3 pe săptămână) și au volum redus.

Postul alimentar, de maximum 48 de ore înainte de tratament, pare să influențeze favorabil efectul chimioterapiei asupra celulelor canceroase, arată studiile pe animale și pe culturi celulare, dar datele la oameni sunt insuficiente pentru a recomanda postul înaintea sesiunilor de chimioterapie.

În situația în care urmați tratament oncologic și vă îngrijorează starea de nutriție, vorbiți cu medicul dvs. curant și consultați un dietetician-nutriționist pentru recomandări personalizate. Pe piață există soluții care pot suplini cu succes o alimentație deficitară. 

Puteți afla mai multe despre nutriția în diverse situații patologice, inclusiv în bolile oncologice, și despre produsele cu care o puteți suplini aicihttps://www.fresubin.com/ro .

Articol realizat în parteneriat cu Fresenius-Kabi România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe