Newsflash
Știri

Tratarea bolilor inflamatorii intestinale în contextul COVID-19

de Cristina GHIOCA - mai 22 2020
Tratarea bolilor inflamatorii intestinale în contextul COVID-19

În situaţia epidemiologică actuală, tratamentul bolilor inflamatorii intestinale reprezintă o problemă extrem de serioasă, a atras atenţia prof. dr. Daniela Dobru, în cadrul unei dezbateri online.

gastroEvenimentul a avut loc la 19 mai, de Ziua Mondială de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale.

Gastroenterologii recomandă ferm continuarea tratamentului atât cât este necesar, mai puţin în câteva situaţii specifice. Astfel, potrivit specialistei, terapiile imunomodulatoare și biologice ar trebui stopate doar atunci când pacientul cu boală inflamatorie intestinală (BII) devine pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 și numai până la primul test negativ.

De altfel, în contextul pandemiei de COVID-19, tratamentul biologic reprezintă o provocare, după cum a subliniat prof. dr. Daniela Dobru. Acest lucru este determinat, pe de-o parte, de dificultatea contactului direct medic-pacient, iar pe de alta, de faptul că terapia biologică nu poate fi întreruptă – cel mult poate fi prelungită perioada dintre administrări.

Administrarea agentului biologic

Însă și în aceste situaţii există câteva recomandări: „Dacă trebuie iniţiat un tratament biologic, acesta trebuie iniţiat sub forma administrării subcutane, așa încât pacientul să și-o poată face singur.

Dacă vorbim de tratamente deja existente, care comportă anumite riscuri în timpul administrării, administrarea trebuie efectuată sub strictă supraveghere medicală”, a punctat specialistul.

Medicul a explicat că la Spitalul Judeţean din Târgu Mureș, unde își desfășoară activitatea, tratamentul cu agent biologic este administrat într-o cameră special amenajată, cu tot ceea ce înseamnă terapie de prim ajutor în caz de reacţii adverse acute.

Un alt subiect este cel al utilizării terapiei cortizonice la pacienţii cu BII. În ceea ce privește asocierea ei cu COVID-19, problema este controversată, susţine specialistul, „dar cele mai multe centre care au avut succes terapeutic au asociat scheme antivirale și terapie cortizonică.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe