Newsflash
Internaționale

Terapia digitală ar putea preveni depresia postpartum

de Florentina Ionescu - dec. 7 2021
Terapia digitală ar putea preveni depresia postpartum

O formă de terapie digitală pentru insomnia din perioada prenatală ar putea să prevină instalarea depresiei postpartum, arată un studiu recent de la Universitatea California, din San Francisco.

O versiune digitală a terapiei cognitiv comportamentale (numită dCBT - digital cognitive behavioral therapy) despre care s-a dovedit anterior că reduce insomnia în timpul sarcinii ar putea totodată să prevină depresia postpartum și să reducă insomnia și anxietatea femeilor cu până la șase luni după ce nasc, potrivit unui studiu nou realizat de cercetătorii de la University of California, San Francisco (UCSF). 

femeie insarcinata terapie digitala insomnie
Fotografie creată de Andre Furtado, de la Pexels

 

Studiul, care a fost publicat în jurnalul „Sleep”, este unic prin faptul că arată că femeile care nu sunt depresive care au beneficiat de versiunea digitală a terapiei cognitiv comportamentale pentru a trata insomnia în timpul sarcinii au dormit mai bine și au avut un grad redus de depresie pe o perioadă de câteva luni după ce au născut, scrie medicalxpress.com

Studiul reprezintă un follow-up la o cercetare care a apărut în 2020 în „JAMA Psychiatry”, ce a arătat că tratamentul a redus simptomele de insomnie, de depresie și pe cele ale anxietății în timpul sarcinii.

Cercetătorii de la UCSF au fost curioși în acest sens și au vrut să vadă dacă beneficiile terapiei cognitiv comportamentale în versiune digitală în cazul insomniei se vor menține și după nașterea copilului, în special avându-se în vedere cât de solicitate sunt mamele în primele luni de viață ale sugarilor. Oamenii de știință au fost deosebit de încântați să vadă că beneficiile dCBT au durat până la șase luni – lucru valabil nu doar pentru insomnie, ci și pentru sănătatea mintală a mămicilor în sens mai larg.

Sursa citată amintește că aproape 38% dintre femei se confruntă cu insomnia în timpul sarcinii, care la rândul ei este asociată cu un risc cu 30% mai mare de naștere înainte de termen. Din păcate, nu au existat multe cercetări pe tema intervențiilor în ce privește calitatea somnului, intervenții care să fie eficiente în cazul femeilor însărcinate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe