Pentru a reduce stresul și stările de anxietate, oamenii apelează deseori la exerciţii de respiraţie. Pentru a le veni în ajutor celor care se luptă cu astfel de stări, cercetătorii au inventat o minge care s-a dovedit a fi utilă.
Micul obiect se numește PAWS, acronimul de la „Physical Artefact for Well-being Support”. Dispozitivul, încă experimental, a fost creat recent de Alexz Farrall (foto), doctorand în știinţa calculatoarelor în cadrul Universităţii din Bath*, Marea Britanie. Scopul mingii este de a le da utilizatorilor „o reprezentare tangibilă a respiraţiei lor, pentru a-i ajuta să-și menţină concentrarea”.
Senzorii amplasaţi pe corpul utilizatorului monitorizează patternul respiraţiei și retransmit apoi această informaţie către minge, prin intermediul unui computer. În etapa următoare, un sistem pneumatic din interiorul mingii răspunde prin pomparea aerului în interiorul ei, permiţându-i să se dezumfle parţial. În acest fel sunt reproduse ritmul și durata respiraţiei persoanei care ţine mingea în mână, în timp real.
Dispozitivul a fost testat într-o altă etapă, iar 29 de persoane au participat la un exerciţiu de meditaţie înregistrat, bazat pe respiraţie ghidată, în timp ce ţineau mingea în mâini. În grupul de control, alcătuit tot din 29 de persoane, acestea doar au ascultat înregistrarea exerciţiului de respiraţie.
La final, grupul care a folosit atât înregistrarea exerciţiului de meditaţie, cât și mingea pneumatică a raportat, în medie, o reducere cu 75% a anxietăţii, pe când persoanele din grupul de control au raportat o reducere de doar 31%. Mai mult, persoanele care au folosit mingea pentru a-și ghida respiraţia au avut o valoare mai mare a variabilităţii ritmului cardiac, aceasta fiind un indicator că rezilienţa la stres li s-a îmbunătăţit.
*https://www.bath.ac.uk/announcements/breathe-the-shape-shifting-ball-that-supports-mental-health/
https://newatlas.com/health-wellbeing/paws-breathing-ball/
Foto: University of Bath
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe