Newsflash
OPINII

Importanţa celebrării vieţii

de Dr. Cozmin Mihai - ian. 26 2024
Importanţa celebrării vieţii

A te celebra este o dovadă de respect faţă de sine. Pentru ca oamenii din jur să te preţuiască, trebuie ca tu să ai autostimă.

Propria aniversare este importantă. Adesea, multe persoane nu dau importanţă acestei zile și își petrec aniversarea într-o atmosferă banală, poate chiar în atmosfera încordată de la serviciu. Nu este cea mai bună decizie, pentru că în felul acesta transmiţi Universului că nu te prioritizezi și îţi lași momentele personale la voia întâmplării. Așa cum ziua în care te-ai născut a fost o bucurie pentru întreaga ta familie, tot așa este bine să continui în anii ce vor urma.

Sănătatea mintală reprezintă cheia importanţei celebrării vieţii. Prin construcţia noastră socială suntem fericiţi atunci când suntem interconectaţi. Familii reunite, prieteni sau colegi stând la povești, toate acestea reprezintă, de fapt, frumuseţea vieţii. Bucuria și evenimentele acestea sunt o sursă de vitalitate. În lipsa lor, creierul resimte un val de tristeţe. Suntem concepuţi pentru a trăi în comuniune, și nu în izolare.

Fie că este ziua ta, că ai avut o reușită profesională, că este Paște sau Crăciun, este benefic să-ţi faci un cadou. Micile bucurii ale vieţii trebuie serbate. În acest fel construim emoţii pozitive și reușim să întărim circuitele de rezilienţă la stres.

O celebrare nu este însă echivalentă neapărat cu deschiderea unei șampanii. Avem ocazia să ne bucurăm de minisărbători, precum o zi mai scurtă la serviciu, în care ieșim la o plimbare prin oraș și ne bucurăm de un ceai aromat. La fel de indicat este să ne celebrăm la sfârșitul unui antrenament sportiv cu câteva minute de liniște și de recunoștinţă pentru forma fizică și efortul depus. Importante, de fapt, sunt momentele de liniște și focus interior în care suntem doar noi și gândurile noastre.

Sărbătorind, scăpăm de stres

Celebrările reduc stresul prin faptul că acordăm timp și energie pentru a sărbători, ceea ce eliberează tensiunea acumulată. În felul acesta alungăm angoasele și ne putem bucura de prezent. În plus, activităţile de celebrare eliberează endorfine, care ne ajută să atingem o stare de spirit plăcută și o bună­stare emoţională generală.

Sărbătorirea evenimentelor cu apropiaţii și familia consolidează conexiunile sociale și contribuie la un sistem de sprijin care joacă un rol foarte important în sănătatea mintală. De aceea, este important să rămânem ancoraţi în aceste obiceiuri sociale care ne conferă sănătate psihică. Reflectarea asupra a ceea ce sărbătorim promovează recunoștinţa, iar în felul acesta devenim și mai optimiști.

Creierul răspunde la recompense și întărire pozitivă, aceasta este constatarea neurocercetătorilor. Sărbătorile acţionează ca recompense prin declanșarea și eliberarea neurotransmiţătorilor, precum dopamina, care sunt asociaţi cu plăcerea și motivaţia.

Principiile terapiei cognitiv-comportamentale (TCC) sugerează că schimbarea modelelor de gândire și de comportament influenţează pozitiv sănătatea mintală. Celebrarea realizărilor se aliniază cu componenta de activare comportamentală a TCC, promovând comportamente pozitive pentru a spori starea de spirit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe