Un studiu american contrazice alte cercetări, conform cărora varianta Omicronr ar fi mai transmisibilă, dar cu consecințe mai puțin grave.
Deși, inițial, tulpina Omicron a fost considerată mai puțin severă ca predecesoarele sale, un studiu american arată că este la fel de periculoasă ca Delta și ca toate celelalte variante ale SARS-CoV-2 care au provocat valuri de îmbolnăviri, informează Reuters, Agerpres și L'Indépendant.
Am constatat că riscurile de spitalizare şi de mortalitate au fost aproape identice”, au precizat cei patru cercetători de la Massachusetts General Hospital, de la Universitatea Minerva și de la Harvard Medical School, care au condus studiul.
Cercetarea a fost realizată pe baza datelor provenite de la 130.000 de pacienţi cu COVID-19. Se află în curs de evaluare de către comunitatea științifică, la Nature Portfolio, și a fost publicată pe Research Square în data de 2 mai. A fost ajustată luând în calcul factori de eroare precum criterii demografice, situaţia vaccinării şi indexul de comorbidităţi Charlson.
Cercetătorii americani afirmă că studiile care au presupus că varianta Omicron este mai puţin severă prezintă anumite limite: au subestimat numărul pacienților vaccinați și numărul total de infectări în timpul valurilor Omicron recente, și au exclus pacienții care au efectuat teste rapide la domiciliu.
Au fost identificate două noi subvariante ale Omicron
Strategie UE anti-pandemie: accelerarea vaccinării copiilor și noi antivirale
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe