Un studiu realizat la nivel global arată cât de extinsă este poluarea farmaceutică în râurile din întreaga lume.
Cercetătorii de la Universitatea din York au realizat un studiu cu privire la prezența produselor farmaceutice în râurile din lume. Cercetarea a descoperit concentrații la niveluri cu potențial toxic în mai mult de un sfert dintre zonele studiate, scrie www.sciencedaily.com.
Acest studiu nou a analizat 258 de râuri de pe întregul mapamond, inclusiv Tamisa din Londra și fluviul Amazon din Brazilia, pentru a măsura prezența a 61 de substanțe farmaceutice, cum ar fi carbamazepina, metforminul și cafeina.
Cercetătorii au studiar râurile din peste jumătate dintre țările din întreaga lume, iar râurile din 36 din aceste țări nu au fost niciodată monitorizate pentru substanțe farmaceutice. Acest studiu nou este prima investigație cu adevărat la nivel global ce vizează contaminarea medicamentoasă a mediului înconjurător, arată sursa citată.
Studiul a mai arătat că un sfert dintre zonele cercetate conțineau contaminanți (cum ar fi sulfametoxazol, propranolol, ciprofloxacină și loratadină) se găsesc în concentrații potențial dăunătoare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe