Newsflash
Internaționale

Beneficii surprinzătoare: extractul de ceapă, un posibil aliat în tratamentul diabetului

de Florentina Ionescu - oct. 27 2022
Beneficii surprinzătoare: extractul de ceapă, un posibil aliat în tratamentul diabetului

O combinație bazată pe extract de ceapă și un medicament antidiabetic a arătat rezultate promițătoare în cadrul unui studiu recent, cu beneficii pentru sănătate.

Oamenii de știință au scos la iveală faptul că o legumă frecvent folosită poate să cadă nivelul glucozei din sânge cu până la 50% și ar putea fi transformată într-un potențial tratament pentru persoanele cu diabet, scrie The Jerusalem Post

extract de ceapa studiu soareci diabet
Fotografie de la Markus Spiske: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-recolta-de-lemn-lemnos-175415/

 

Rezultatele au fost prezentate toamna aceasta, la a 97-a întâlnire anuală a Societății de Endocrinologie din SUA, în San Diego. Rezultatele au arătat că extractul de ceapă poate să scadă semnificativ nivelurile mari ale glucozei din sânge și nivelul colesterolului total, atunci când este administrat în combinație cu medicamente antidiabetice care conțin ingredientul activ metformin. 

Majoritatea cazurilor de diabet de tip 2 și cazurilor de comorbidități ale acestui tip de diabet pot fi prevenite prin adoptarea unei alimentații corecte - de exemplu, pacientul să mănânce mai puține alimente cum ar fi cele bogate în carbohidrați, care se descompun rapid în molecule de glucoză și, în schimb, să mănânce alimente care au un indice glicemic scăzut.  

Autorul principal al studiului, dr. Anthony Ojieh de la Institute of Education Delta State University Abraka, din Nigeria, spune că ceapa este o soluție deloc costisitoare, care a fost folosită și ca supliment nutrițional. Ceapa, mai precis extractul de ceapă, are potențialul de a trata diabetul.

Teste pe animale

Cercetătorii au testat această teorie pe șoareci. La trei grupuri de șoareci cu diabet au fost administrate doze diferite de extract de ceapă, pentru a se verifica dacă în acest fel ar putea fi sporită eficacitatea medicamentelor antidiabetice. Dozele au fost de 200 mg, 400 mg și de 600 mg per kilogram corp.

Cercetătorii au administrat medicamentul antidiabetic și extractul de ceapă și la trei grupuri de șoareci care nu sufereau de diabet, cu o glicemie normală. Studiul a arătat că printre șoarecii cu diabet, aceia la care au fost administrate 400 mg și 600 mg de extract de ceapă per kilogram au avut valori reduse ale glucozei din sânge cu până la 50% și, respectiv, cu până la 35%. Studiul a mai scos la iveală că extractul de ceapă a dus la creștere în greutate în cazul șoarecilor care nu sufereau de diabet, dar nu și în cazul șoarecilor diabetici.

Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, pentru a examina de ce extractul de ceapă a redus glucoza serică, iar motivele acestea sunt neclare în prezent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe