Newsflash
Internaționale

INFOGRAFIC: Cât microplastic mâncăm, bem și respirăm

de Florentina Ionescu - mar. 28 2022
INFOGRAFIC: Cât microplastic mâncăm, bem și respirăm

Jurnaliștii de la Statista.com au realizat o analiză în ceea ce privește cantitatea de particule microscopice din plastic pe care le ingerăm sau le respirăm.

În medie, o persoană mănâncă, bea și respiră între 74.000 și 121.000 de particule de microplastic în fiecare an, iar această cantitate este considerată a fi subestimată. 

statista microplastice

O cercetare intitulată „Human Consumption of Microplastics” (Consumul uman de microplastice), realizată de Cox et al. și publicată în „Environmental Science & Technology” prezintă o analiză ce a inclus 26 de studii din întreaga lume și calculează cantitatea medie de particule de microplastic care se găsește în cele mai frecvente consumabile.

Așa cum arată infograficul realizat de cei de la Statista.com, cea mai mare sursă cunoscută de microplastic care pătrunde în corpul uman este apa îmbuteliată. Pe baza a patru studii separate, numărul mediu de particule microscopice de plastic pe litru de apă este 94.

Berea este pe locul doi, cu cel mai mare număr de particule de microplastic, situându-se la 32, însă sursa citată atrage atenția că ceea ce se află pe locul trei poate cauza cel mai mare motiv de îngrijorare, care ar trebui să ne alarmeze.

Aerul inhalat de oameni, pe baza a două studii conduse în Franța și în Turcia, conține, în medie, 9,80 particule pe metru cub. De exemplu, potrivit unui ghid (Exposure Factors Handbook al EPA), o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 și 51 de ani inhalează, în medie, 16 metri cubi de aer pe zi.

Topul surselor de microplastic pe care le mâncăm, bem sau respirăm este următorul:

  1. Apa îmbuteliată
  2. Berea
  3. Aerul
  4. Apa de la robinet
  5. Fructele de mare
  6. Zahărul
  7. Sarea
  8. Mierea

Datele sunt din 2019, din lucrarea publicată de Cox et al.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe