Newsflash
Știri

Virusul SARS-CoV-2 luptă să supravieţuiască

de Florentina Ionescu - dec. 24 2020
Virusul SARS-CoV-2 luptă să supravieţuiască

Există numeroși specialiști care apreciază că în ultimul an au apărut aproximativ 25 de noi variante ale SARS-CoV-2, spune conf. dr. Emilian Popovici, de la UMF „Victor Babeş” din Timişoara. Potrivit acestuia, numărul de mutaţii ar putea fi limitat dacă fiecare ţară va reuși să vaccineze 60% din populaţie, în decurs de un an.

emilian popovici

Varianta virusului SARS-CoV-2 de la Wuhan, de unde a pornit totul în noiembrie 2019, practic nu mai circulă la ora actuală, a menţionat medicul epidemiolog. El a subliniat că există numeroși specialiști care apreciază că în ultimul an au apărut aproximativ 25 de noi variante ale SARS-CoV-2. Despre unele dintre ele nu s-a discutat până acum, pentru că nu au avut nicio relevanţă deosebită, a adăugat dr. Emilian Popovici, care este și vicepreședinte al Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI).

        Una dintre aceste variante a atras atenţia specialiștilor, după ce autorităţile din Marea Britanie au remarcat că SARS-CoV-2 a suferit mutaţii. „Aceasta s-a impus printr-o infecţiozitate sau transmisibilitate mai crescută, se pare. Încă nu este dovedit prin laborator”, a declarat dr. Emilian Popovici. Varianta nouă a SARS-CoV-2, spune el, a fost remarcată prima oară în luna septembrie, în Marea Britanie. În noiembrie, ea deja genera o pătrime din cazurile de COVID-19 din zona Londrei, iar în decembrie, două treimi: „Practic, această variantă nouă a arătat o tendinţă de a le înlocui destul de rapid pe celelalte. Acum nu se poate preciza exact cât din această propagare rapidă a variantei noi revine unei creșteri a infecţiozităţii și cât revine părţii de populaţie, respectiv de respectare a măsurilor de către populaţie”.

Modelare matematică

Vicepreședintele SREPI a precizat că datele actuale referitoare la varianta nouă a SARS-CoV-2 se bazează pe modelare matematică. El a amintit de o declaraţie pe care a făcut-o recent premierul Marii Britanii, Boris Johnson, care a afirmat că ar fi vorba despre o infecţiozitate cu 70% mai crescută în cazul acestei variante de coronavirus. „Această afirmaţie se bazează pe modelare matematică, și nu pe studii de laborator. Iar modelarea matematică arată o direcţie a unei probleme, adică arată creșterea numărului bazal de reproducere, creșterea numărului de infecţii, creșterea în cazul acesta a transmisibilităţii. Dar este mai puţin exactă în ceea ce privește o cuantificare în procente, în numere”, a detaliat medicul epidemiolog, care a concluzionat că rămâne ca studiile de laborator să stabilească dacă această transmisibilitate este mare și în ce măsură este mai crescută decât la celelalte variante.

Cum poate fi limitat numărul de mutaţii

        Pe viitor, atrage atenţia conf. dr. Emilian Popovici, omenirea ar putea să limiteze numărul de mutaţii dacă fiecare ţară va reuși să vaccineze 60% din populaţie în decurs de un an „și, în același timp, [trebuie] să menţinem transmisibilitatea la nivelul cel mai scăzut posibil. Deci, să luăm măsuri pentru ca numărul de infecţii să nu fie la un nivel foarte mare. Pentru că este logic: dacă virusul nu reușește să infecteze pe foarte mulţi, atunci reducem riscul de apariţie a unui număr foarte mare de mutaţii”.

INFLUENŢEAZĂ SAU NU IMUNOGENICITATEA VACCINURILOR?

Conf. dr. Emilian Popovici a adus în discuţie și influenţa pe care ar avea-o noua variantă de SARS-CoV-2 în ceea ce privește vaccinurile din prezent. În opinia expertului, „pentru a genera o situaţie care să modifice răspunsul imun la vaccinuri, mutaţiile se produc în ani, în general, și nu în câteva luni. Deci, este necesar un interval de timp semnificativ mai lung pentru a se produce asemenea mutaţii”. Excepţii există, spune el, la virusurile gripale care au o capacitate mutagenă de două ori mai mare decât are COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe