Newsflash
Știri

Studiu: 35% dintre români prezintă factori ce pot indica riscul de a dezvolta cancer pulmonar

de Dorina Novac - nov. 5 2020
Studiu: 35% dintre români prezintă factori ce pot indica riscul de a dezvolta cancer pulmonar

În România sunt diagnosticate, în fiecare an, în jur de 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând circa 13% din totalul cazurilor noi de cancer.

În fiecare an se înregistrează peste 10.000 de decese cauzate de această afecțiune. Astfel, pentru a atrage atenția asupra gravității bolii și asupra importanței reducerii factorilor de risc în populație, luna noiembrie a fost declarată luna de luptă împotriva cancerului pulmonar.

cancer pulmonar
Sursă imagine: Pixabay

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) împreună cu Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF), cu sprijinul MSD România, au lansat la începutul acestui an un chestionar online prin care orice persoană poate să își evalueze profilul individual de risc de a dezvolta cancer pulmonar de-a lungul vieții.

Chestionarul a fost completat de 15.735 de români, în intervalul februarie-octombrie.

Potrivit rezultatelor, 35% dintre românii care au completat testul online se află într-o categorie ridicată de risc din perspectiva cumulului de factori predispozanți auto-identificați – precum istoricul familial, obiceiul fumatului, expunerile profesionale și de mediu – și simptome-semnal pentru prezența unui cancer pulmonar.

studiu cancer pulmonar

Datele mai arată că 56% dintre persoanele care au completat chestionarul fumează zilnic, iar 39% o fac de mai mult de 5 ani de zile. 24% dintre ei au tuse zilnică, iar 16% dintre ei au un membru al familiei deja diagnosticat cu cancer.

„Contextul actual dat de pandemie este încă un impediment redutabil în diagnosticarea precoce a bolii și accesul la tratament. Tusea nou apărută sau agravată, un simptom specific cancerului pulmonar, îi poate conduce în acest moment pe oameni cu gândul la o infecție cu virusul SARS-CoV-2 și mai puțin la o malignitate. În plus, oamenii amână vizita la medicul de familie și mai mult decât anterior pandemiei”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Oamenii nu cunosc simptomele și riscurile

Conform unui studiu online realizat de MSD România la sfârșitul anului 2019 pe 303 respondenți, la nivel național, a reieșit faptul că poluarea aerului este percepută ca fiind principalul factor de risc pentru apariția cancerului pulmonar (84%).

studiu cancer pulmonar 2

Fumatul, în fapt cauza principală răspunzătoare pentru 80% dintre cazurile de boală, apare abia pe locul 3 în clasamentul percepțiilor privind factorii de risc.

De asemenea, 51% dintre respondenți consideră că tusea persistentă și scăderea în greutate sunt simptome de luat în considerare ale acestei boli, în schimb cea mai mare parte dintre ei nu au știut să recunoască alte simptome de alarmă sugestive pentru cancerul bronho-pulmonar.

Conform rezultatelor, 42% dintre respondenți recunosc cancerul pulmonar ca fiind cel mai grav tip de cancer.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe