La începutul lui decembrie ministrul francez al Sănătăţii a prezentat planul guvernamental pentru combaterea fumatului. El are ca scop reducerea ratei fumatului și alinierea cu ţările vestice în ceea ce privește consumul de tutun.
Proporţia fumătorilor în rândul populaţiei adulte franceze este printre cele mai mari din ţările membre OECD (Organizaţia pentru Dezvoltare și Cooperare Economică). Astfel, anul trecut, 25,3% dintre francezii de peste 15 ani fumau zilnic, rate mai mari înregistrând Rusia (25,8%), Turcia (28%), Bulgaria (28,7%) și Indonezia (32,6%). La polul opus se situează Islanda (6,2%), Costa Rica (6,9%), Norvegia (7%) și Noua Zeelandă (8%). În România, 18,7% dintre persoanele peste 15 ani fumează zilnic, iar în Statele Unite 8,8%.
Planul Guvernului francez prevede, în primul rând, o scumpire a ţigărilor. În prezent, în Franţa un pachet de ţigări costă 11 euro, iar preţul va crește la 12 euro în 2025. Totuși, o scumpire era așteptată, în contextul măririlor de taxe. Însă unii specialiști spun că această măsură nu va avea impactul dorit. Un exemplu ar fi faptul că și până acum Franţa avea printre cele mai mari preţuri din Europa pentru pachetele de ţigări, a explicat economistul Jérôme Mathis pentru Le Monde. În locul acestor scumpiri, guvernul ar trebui să organizeze campanii de prevenţie în școli, a mai spus acesta.
În al doilea rând, planul prevede o intensificare a restricţiilor în ceea ce privește fumatul în locuri publice. Astfel, acesta va fi interzis și în parcurile publice, pe plaje, în păduri și în unele spaţii precum cele din apropierea școlilor. Guvernul urmărește astfel să scoată fumatul din peisajul
normalităţii, relatează Medscape.
În al treilea rând, guvernul va interzice dispozitivele de vapat – ţigările electronice de unică folosinţă, preferate de adolescenţi. Organizaţiile antifumat din Franţa solicită măsuri mai eficiente, precum aplicarea de amenzi companiilor din industria tutunului, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite ale Americii.
La finalul anului trecut, Noua Zeelandă a decis creșterea prin lege a vârstei de la care fumatul poate fi permis, dar această măsură nu a fost pusă în practică. Noul prim-ministru a decis să o abroge, deoarece consideră că o astfel de lege ar favoriza crearea unei pieţe negre pentru ţigări, precum și scăderea veniturilor statului.
https://www.medscape.com/viewarticle/french-government-unveils-new-antismoking-plan-2023a1000umb
https://data.oecd.org/healthrisk/daily-smokers.htm
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe