Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

SANITAS: Peste 80% dintre spitale, controlate de Curtea de Conturi

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 26 iunie 2020, ora 11:55

Peste 80% dintre spitalele publice sunt controlate de comisari ai Curții de Conturi având ca teme drepturile salariale ale angajaților din spitale, specifice perioadei de pandemie, a spus Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope, a scris pe pagina sa de Facebook că printre drepturile de muncă ale salariaților din Sănătateaceste se numără sporul pentru supravegherea copilului minor, sporul pentru condiții de muncă de 55 – 85%, care se acordă în caz de epidemie/pandemie, stimulentul de risc de 2.500 de lei, sporul de până la 30%.

sanitas_Iulian Pope
Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas / Facebook

 

„Ce nu iese însă la «socoteală» este cum de întotdeauna controlul de la Curtea de Conturi vine să ia bani înapoi pentru drepturi acordate «în afara legii», dar niciodată nu constată neacordarea unor drepturi legale și nu dispune acordarea acestora celor care le merită! Ne mai întrebăm cum poți face un control serios, echitabil și unitar când încă sunt legi cu caracter salarial pe traseul legislativ, nefinalizate, când cele care sunt deja în vigoare sunt interpretate după bunul plac de către ordonatorii de credite, când instituțiile abilitate nu s-au obosit să dea niciun fel de clarificări și metodologii de aplicare a legislației emisă la foc automat în ultimele 3 luni”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Acesta a făcut referire și la zelul Curții de Conturi, instituție autonomă și care își decide în mod de asemenea, autonom, programul de activitate, conform Legii 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, de a controla într-un timp atât de scurt drepturile salariale ale „Eroilor” pandemiei.

Potrivit prim-vicepreședintelui Federației Sanitas, instituția nu ezită să îi penalizeze prin interpretări obtuze ale dispozițiilor legislative, în loc să controleze cum au cheltuit autoritățile statului sumele uriașe de bani destinați achiziției de materiale de protecție, medicamente și aparatură, în contextul actual.

„Retoric ne întrebăm: oare autoritățile române încearcă astfel să descurajeze instituțiile medicale care își recompensează corect salariații? Oare s-au grăbit cu controalele, special, ca să dea niște «exemple» astfel încât oricare manager care va mai încerca să își plătească corect «eroii» să se gândească de două ori înainte să o facă? Domnilor comisari ai Curții de Conturi, veți tăia și drepturile acordate familiilor colegilor decedați în urma infectării cu SARS-CoV-2, la locul de muncă? Ca să știm la ce să ne mai așteptăm!”, a scris reprezentantul Sanitas.

Etichete: Federatia Sanitas spitale publice Curtea de Conturi pandemie de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC