Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Posibilitatea ca medicii să ocupe funcții de conducere până la vârsta 70 de ani, dezbătută la CCR

de L. Budin - sept. 28 2023
Posibilitatea ca medicii să ocupe funcții de conducere până la vârsta 70 de ani, dezbătută la CCR

Curtea Constituțională a României dezbate, joi, 28 septembrie, o sesizare în legătură cu legea care ar permite ca unii medici să poată ocupa până la vârsta de 70 de ani funcții de conducere în spitalele publice.

Este vorba despre Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 150/2022 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, informează Agerpres.

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei invocă în sesizarea depusă la CCR încălcarea mai multor prevederi constituţionale, începând cu principiul bicameralismului, în condiţiile în care forma adoptată de Camera Deputaţilor se îndepărtează „în mod substanțial” de cea aprobată de Senat.

Concret, în timp ce la Senat dezbaterea s-a axat pe cadrul legal prin care să fie asigurat accesul nediscriminatoriu al pacienţilor cu autism la serviciile conexe actului medical, la Camera Deputaţilor dezbaterea s-a axat pe ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare. După cum se poate observa, amendamentele aduse de PSD şi PNL la Camera Deputaţilor nici măcar nu au legătură cu obiectul de reglementare al propunerii legislative”, susţin reprezentanții USR.

Ei adaugă că legea votată de majoritatea PSD - PNL încalcă şi principiul legalităţii, în condiţiile în care modificările privind ocuparea funcţiilor de conducere „nu au fost deloc justificate sau fundamentate”.

USR completează că, prin amendamentele aduse de PSD şi PNL Ordonanței privind accesul nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru copiii şi adulţii cu autism (OUG 150/2022), profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale „vor putea ocupa până la vârsta de 70 de ani funcţii de conducere în spitalele publice şi în serviciile publice de ambulanţă”, se mai arată. 

 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Curtea Constituțională a României

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe