Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Protocoale comune la nivelul UE, în pandemie

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 2 octombrie 2020

Parlamentul European a votat, la jumătatea lunii septembrie, o rezoluţie ce aduce idei și măsuri comune care ar trebui adoptate de statele membre ale UE pentru o mai bună coordonare în pandemia de COVID-19.

PRINCIPALParlamentul European a votat, la jumătatea lunii septembrie, o rezoluţie ce aduce idei și măsuri comune care ar trebui adoptate de statele membre ale UE pentru o mai bună coordonare în pandemia de COVID-19.

Citiți și: COVID-19: Comisia Europeană lansează un set de măsuri comune pentru statele membre

Plecând de la faptul că în statele membre ale Uniunii Europene există metode diferite de testare și de raportare a cazurilor de COVID-19 europarlamentarul Nicolae Ștefănuţă și omolo­gul lui francez, Véronique Trillet-Lenoir, au iniţiat o rezoluţie care a trecut votul Parlamentului European în 17 septembrie.

Decizii luate împreună de toate statele

Rezoluţia iniţiată de europarlamentarul român, împreună cu cel din Franţa, solicita o metodologie comună în materie de sănătate publică. Nicolae Ștefănuţă spune că este nevoie ca ţările membre ale Uniunii Europene să aibă o mai bună coordonare în privinţa modului în care sunt evaluate cazurile de COVID-19 şi a modului în care se fac clasificările zonelor de risc. De exemplu, dacă pentru unele state membre UE, anumite zone din Europa erau „zone roșii”, pentru alte ţări zonele roșii erau cu totul altele. „Noi am spus așa:
Comisia Europeană trebuie să vină cu un plan pentru valul al doilea al pandemiei, iar statele membre – adică Consiliul Europei, respectiv miniștrii de Sănătate – trebuie să ia decizii împreună, și nu doar la nivel de experţi”, a declarat Nicolae Ștefănuţă pentru Viaţa Medicală.
Acesta a subliniat că mesajul rezoluţiei pe care a iniţiat-o este unul simplu: „Trebuie decizie politică de coordonare, pe măsuri ce privesc frontierele, testarea, numărul de teste și recunoașterea reciprocă a testelor, pe sistemul de culori, acest «semafor» care spune [că] o regiune sau alta este roșie, portocalie, galbenă, precum și pe raportare”.
La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a venit cu un răspuns, care conţinea propuneri de recomandări pentru Consiliul Europei.
Patru zone-cheie erau vizate: criterii comune și limite comune pentru restricţiile de călătorie; un cod de culori agreat de comun acord; măsuri comune pentru cei care călătoresc din zonele cu risc ridicat; informaţii clare și oferite publicului la timp, în legătură cu orice fel de restricţii apărute în contextul pandemiei de COVID-19.

Etichete: pandemia de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.