Newsflash
Știri

Pacientul cu diabet are nevoie și de consiliere psihologică

de Florentina Ionescu - nov. 12 2019
Pacientul cu diabet are nevoie și de consiliere psihologică

Forumul Român de Diabet, o amplă platformă care reunește persoanele interesate de prevenția, diagnosticul și managementul integrat al diabetului zaharat, a invitat astăzi jurnaliști, pacienți și reprezentanți ai companiilor farmaceutice la un dialog despre această afecțiune, în apropierea zilei de 14 noiembrie, dată la care se marchează, anual, Ziua Mondială a Diabetului.

Partenerii de dialog au adus în discuție câteva subiecte de interes, chiar „arzătoare” pentru persoanele diagnosticate cu această boală, mai ales că statisticile referitoare la țara noastră nu sunt tocmai îmbucurătoare: una din 10 persoane de la noi din țară suferă de diabet, doi din zece pacienți cu diabet nu au fost niciodată la medicul specialist diabetolog în ultimul an, iar trei din zece persoane suferă de prediabet.

Printre invitații atelierului organizat de Forumul Român de Diabet a fost medicul specialist Mihai Comșa. El a punctat câteva aspecte importante, cum ar fi rolul medicului de familie în managementul acestei afecțiuni. Traseul pe care trebuie să îl urmeze o persoană care, în urma analizelor medicale, a aflat că are glicemia peste parametrii considerați normali, este unul complex.

ziua diabetului

„Dacă medicul [de familie] are toate detaliile și are istoricul medical al pacientului, îi recomandă să facă investigația numită hemoglobină glicozilată, într-o fază inițială, poate chiar el să intervină cu recomandările acestea de dietă și de stil de viață, dacă pacientul este în zona de prediabet și nu are factori de risc. Starea pacientului se reevaluează după un număr de luni și dacă nu s-au atins țintele glicemice de hemoglobină glicozilată, pacientul este trimis mai departe la un specialist, poate are nevoie de medicație”, a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, pentru „Viața medicală”.

El mai spune că, în cazul în care medicul de familie suspectează că pacientul are un risc mai mare, are boli asociate sau suspectează ceva mai grav, persoana trebuie trimisă la cabinetul medicului diabetolog.

Complicațiile trebuie tratate interdisciplinar

Diabetul atrage după sine foarte multe complicații, atrag atenția experții, iar statisticile arată că 100.000 de persoane diagnosticate cu diabet au fost internate cel puțin o dată, în ultimul an, pentru complicații. În plus, 37% dintre pacienții cu diabet au dezvoltat comorbidități cardiovasculare. Pe lista complicațiilor diabetului se află nu doar bolile cardiace, ci și problemele renale, afecțiunile oftalmologice, neuropatia diabetică.

vorbesc limba diabetului workshop

Abordarea interdisciplinară este cea mai importantă, este de părere medicul Mihai Comșa, pentru că aceste complicații ale diabetului trebuie tratate interdisciplinar. El a amintit de un studiu care a arătat că dacă nu sunt tratate bolile asociate diabetului, riscul de complicații este la fel de mare.

Un rol important îl are și psihologul în ceea ce privește îngrijirea pacientului cu diabet, pentru că persoana poate dobândi „o frică de insulină” atunci când află că trebuie să urmeze un tratament injectabil.

„Această consiliere psihologică cade în sarcina medicului, atunci când pacientul trebuie să intre pe tratament injectabil. Și 15 minute – cât durează o consultație, timp în care trebuie să îi și explici pacientului procedura de injectare – s-ar putea să nu fie suficiente. De aceea e posibil ca pacienții să refuze insulina. Ei vor să mai încerce și altceva. Atunci ar fi o idee bună să fie trimiși direct la psiholog și după consiliere, ei sunt mai cooperanți”, a explicat medicul specialist.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe