Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Numărul donatorilor de plasmă COVID s-a triplat în ultima lună

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 11 noiembrie 2020, ora 17:05

Numărul românilor care au donat plasmă convalescentă s-a triplat în ultima lună, față de perioada anterioară, a anunțat Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului echipamente de plasmafereză.

În perioada 7 octombrie - 6 noiembrie s-au realizat 530 proceduri de recoltare de plasmă convalescentă prin plasmafereză, respectiv s-au recoltat 1.587 de doze, reprezentând tratamentul pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de COVID-19, potrivit datelor colectate din centrele de transfuzie unde funcționează echipamentele oferite de Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD).

donatori plasma
Sursă imagine: Pixabay

„Felicitări pentru centrele de transfuzie din București, Arad, Brașov, Buzău, Pitești și Iași, care au cele mai mari creșteri ale numărului de donatori, raportat la perioada anterioară!”, a scris Florin Hozoc într-o postare pe Facebook.

Anterior, în perioada 26 aprilie - 7 octombrie s-au realizat doar 843 de donări de plasmă prin procedura de plasmafereză, respectiv o medie lunară de doar 153 donări/lună.

tabel donatori plasma

„Ca urmare a solicitărilor venite din partea centrelor de transfuzie, am instalat deja un echipament de plasmafereză la centrul de transfuzie sanguină din Craiova și, în perioada imediat următoare, vom instala noi echipamente la Zalău, Buzău (al doilea echipament) și Pitești (al doilea echipament)”, a precizat reprezentantul firmei companiei BPHD.

Acesta a mai subliniat că alte trei echipamente similare vor fi achiziționate și donate altor trei centre de transfuzie, de un sponsor „foarte îndrăgit de public”, urmând ca BPHD să sponsorizeze consumabilele necesare.

„Din păcate, în condițiile creșterii numărului de donatori, se resimte din ce în ce mai tare lipsa de personal din centrele de transfuzie. Este urgentă implicarea Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure măsurile necesare legale pentru suplimentarea personalului medical din centrele de transfuzie”, a adăugat Florin Hozoc.

Citește și: Terapia cu plasmă convalescentă, o șansă la viaţă pentru pacienţii cu COVID-19

Potrivit lui, este necesară modificarea de urgență a protocolului de administrare a plasmei convalescente, în condițiile în care, conform studiilor deja publicate, aceasta este cu atât mai eficientă, cu cât este administrată mai devreme, la pacienții cu forme severe de COVID-19.

„Toate eforturile donatorilor de plasmă convalescentă și ale personalului medical din centrele de transfuzie și din spitale vor fi zadarnice, dacă Ministerul Sănătății nu se implică activ în suplimentarea personalului și corectarea protocoalelor terapeutice, conform normelor și studiilor internaționale”, a conchis acesta.

Etichete: plasmă convalescentă plasmafereză donări de plasmă echipamente covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.