Newsflash
Știri

SUA au autorizat o nouă terapie genică împotriva hemofiliei

de L. Budin - mai 7 2024
SUA au autorizat o nouă terapie genică împotriva hemofiliei

Compania farmaceutică Pfizer a anunţat că a primit aprobarea în Statele Unite pentru o nouă terapie genică împotriva hemofiliei.

Noul tratament, denumit Beqvez, vizează hemofilia B şi este administrat într-o singură doză, informează AFP și Agerpres.

Hemofilia este cauzată de anomalia unei gene a cromozomului X, implicând un deficit în organism al unei proteine denumite factor de coagulare (factor VIII pentru hemofilia A şi factor IX pentru hemofilia B). Boala îi afectează în principal pe bărbați.

Tratamentul clasic constă în transfuzii care aduc în organism proteina lipsă, de mai multe ori pe săptămână.

Tratamentul cu doză unică Beqvez poate schimba datele problemei”, a declarat Adam Cuker, coordonatorul unui program de luptă împotriva hemofiliei din cadrul Universităţii Pennsylvania, citat în comunicatul publicat de Pfizer.

Noul tratament funcționează cu ajutorul unui virus modificat, pentru a introduce în organism o copie funcțională a genei factorului IX, astfel încât pacienții să o poată produce apoi ei înşişi.

O doză a noului tratament va costa în Statele Unite 3,5 milioane de dolari, a anunțat compania Pfizer, potrivit căreia costul tratamentelor actuale poate ajunge la o sumă cuprinsă între 600.000 şi 1,1 milioane de dolari pe an pentru o persoană.

Tratamentul a fost deja aprobat în Canada şi este în curs de examinare de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

O terapie genică împotriva hemofiliei A, mai frecvent întâlnită decât hemofilia B, a fost deja aprobată în Statele Unite în anul 2023. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe