Newsflash
Știri

Gestionarea anafilaxiei post vaccinare

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 12 2021
Gestionarea anafilaxiei  post vaccinare

În cazul vaccinării împotriva COVID-19, reacţia anafilactică ajunge undeva la 11 cazuri la un milion, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, în cadrul unui eveniment online.

Reacţia anafilactică este o reacţie rară, dar care poate fi întâlnită în practica noastră curentă, a menţionat profesorul Coriu, în cadrul întâlnirii organizate sub egida Colegiului Medicilor din România: „În cazul vaccinării, reacţia anafilactică este întâlnită la 0,3 până la 2 cazuri la un milion de vaccinări. În mod particular, aceasta ajunge la 11 cazuri la un milion pentru vaccinarea împotriva COVID-19”.

La rândul său, dr. Gindovrel Dumitra a arătat că, potrivit unui studiu publicat la 15 ianuarie, în SUA, în perioada 14-23 decembrie 2020, după administrarea primei doze a vaccinului Pfizer-BioNTech, au fost raportate 21 de reacţii anafilactice și 83 non-anafilactice, considerate ca reacţii imediate.

Nu au fost diferenţe în ceea ce privește vârsta medie a pacienţilor la care au apărut aceste reacţii (40 de ani, respectiv 43). Reacţiile anafilactice au apărut, în medie, după 13 minute, cu variaţii de 2 până la 150 de minute. Cele non-anafilactice au apărut chiar și la mai puţin de un minut, dar și până la 20 de ore post vaccinare.

În grupul celor cu reacţii anafilactice, 17 din 81 de persoane incluse în studiu au avut istoric documentat de alergie, în timp ce în cel
de-al doilea grup (al reacţiilor non-anafilactice), 56 din 67 de persoane au avut un astfel de istoric.

Datele din mai multe studii arată că reacţiile anafilactice apar, în general, într-un interval de timp mai mare de 15 minute, de aceea pacienţii cu istoric documentat de alergie trebuie să rămână sub observaţie 30 de minute după vaccinare. Totodată, doctorul Dumitra a subliniat importanţa diagnosticului diferenţial al șocului anafilactic cu atacul de panică și leșinul.

Protocoale în anafilaxie

Anafilaxia este o reacţie alergică acută, severă, ameninţătoare de viaţă ce afectează mai multe organe și sisteme. Urticaria simplă nu este anafilaxie, a amintit conf. dr. Mihai Craiu, care a adăugat că există un protocol unificat pentru anafilaxie, dezvoltat sub egida European Resuscitation Council.

Specialistul a explicat că există câţiva pași care trebuie urmaţi în aceste cazuri: nu trebuie să intrăm în panică; în faţa oricărei reacţii acute apărute postvaccinal trebuie suspectată anafilaxia; evaluarea funcţiilor vitale în ordinea ABCDE; identificarea semnelor de severitate ale reacţiei anafilactice; chemarea ajutoarelor; culcarea pacientului; administrarea adrenalinei (de preferat intramusculară, de medic, care să calculeze doza corespunzătoare, dacă este posibil, sau utilizarea EpiPen-ului, care se înfige prin hainele pacientului).

Despre protocoalele de resuscitare cardiorespiratorie a vorbit prof. dr. Dorel Săndesc. Acesta a precizat că există o teamă de administrare a adrenalinei în reacţiile anafilactice, de aceea unele ghiduri vorbesc despre administrarea unei cantităţi standard – o administrare iniţială de 0,3 mg (incidenţa complicaţiilor la această doză fiind extrem de rară), continuându-se ulterior cu doze de 0,5 mg la intervale de 5 minute până la sosirea echipajului medical, respectiv până la remisiunea
simptomatologiei.

Semne de severitate ale reacţiei anafilactice

  • Debut brusc și progresie rapidă a simptomelor
  • Afectarea căilor aeriene şi/sau a respiraţiei și/sau a circulaţiei
  • Modificări ale pielii și/ sau ale mucoaselor (mâncărime, înroșire,
    placarde urticariene, edem)

anafilaxie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe