Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Echipamentul de protecţie, esenţial pentru personalul medical

Viața Medicală
Dr. Roxana Dumitriu-Stan vineri, 20 martie 2020

Un studiu efectuat de un grup de cercetători din Wuhan, China, arată că timpul de contact cu pacientul este principalul factor de risc asociat cu severitatea infecţiei cu SARS-CoV-2 la personalul medical.

echipament-protectie-covidCercetătorii (Liu M. et al) au investigat caracteristicile clinice ale personalului medical care au dezvoltat pneumonie în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. În studiu au fost incluși 30 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care s-au prezentat la Spitalul Jianghan între 3 și 11 ianuarie 2020.

Dintre aceștia, zece erau bărbaţi și 20, femei. Toţi, cadre medicale: 22 de medici și opt asistente medicale. Pacienţii aveau vârste cuprinse între 21 și 59 de ani.

Din punct de vedere al severităţii cazurilor înregistrate, 26 prezentau infecţii banale, comune, în timp ce patru aveau infecţii severe (aceștia avuseseră contact direct, la mai puţin de un metru, cu pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2). Pentru tot grupul analizat, timpul mediu de contact cu persoanele infectate a fost de 12 ore (7-16 ore).

Tablou clinic

Majoritatea pacienţilor au prezentat tuse (83,33%), febră (76,67%); cefaleea a fost prezentă la 16 pacienţi (53,33%), dispneea la 14 dintre aceștia, iar fatigabilitatea și mialgia la 21 de persoane (70%).

Simptome digestive de tipul vărsăturilor, scaunelor diareice, greaţă s-au înregistrat la nouă pacienţi. În cadrul investigaţiilor efectuate, patru pacienţi au prezentat leucocitoză moderată (13,33%), iar 12 – leucopenie.

 Alte modificări patologice evidenţiate au fost afectarea funcţiei hepatice (23,33%), leziune miocardică (16,67%), valori crescute ale D-dimerilor (>0,5 microgr/ml) la 16,67% din cei evaluaţi.

După examinarea CT s-a evidenţiat pneumonie unilaterală la 11 persoane, bilaterală la 19 persoane, iar la patru pacienţi s-au evidenţiat opacităţi „în geam mat” bilateral.

Timpul de expunere

După analiza statistică s-a observat că în cazul pacienţilor cu infecţii severe, timpul de expunere a fost mai mare, aveau un indice de masă corporală ridicat, prezentau modificări ale nivelelor leucocitelor, D-dimerilor precum și afectare hepatică și miocardică.

Personalul medical prezintă un risc crescut pentru infecţia cu SARS-CoV-2, iar timpul de contact cu cei infectaţi este principalul factor de risc pentru infectare. Utilizarea echipamentului medical de protecţie este esenţială pentru a preveni îmbolnăvirea personalului medical.

Etichete: echipamente protectie SARS-Cov-2 personal medical

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC