Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Consiliul Concurenței: cu 50% mai multe vaccinuri gripale comercializate anul acesta

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 25 noiembrie 2020, ora 15:16

Potrivit Consiliului Concurenței, în 2020 s-au comercializat cu 50% mai multe vaccinuri gripale decât în 2019.

Cererea de vaccin gripal a crescut foarte mult în acest an față de cel trecut, ceea ce a condus la o majorare cu aproximativ 50% a numărului de doze comercializate atât prin Programul Național de Sănătate, cât și pe piața liberă, arată o analiză a Consiliului Concurenței remisă redacției. 

vaccin gripal sanofi romania precizari octombrie 2020

Astfel, în perioada august - octombrie 2020, s-au comercializat aproximativ 1,1 milioane doze de vaccin gripal, din care 75% au fost distribuite prin Programul Național de Sănătate. Diferența a fost vândută pe piața liberă, prin farmacii.

Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut, s-au vândut 736.560 doze de vaccinuri gripale, procentul distribuit prin Programul Național de Sănătate fiind tot de 75%.

În România sunt autorizate pentru a fi puse pe piață trei vaccinuri gripale: Vaxigrip, Influvac, disponibile sub formă de seringă preumplută, și Fluenz, sub formă de spray sau aplicator nazal, se arată în analiza Consiliului Concurenței.

Deși toate cele trei vaccinuri vizează aceleași tulpini de virus, Vaxigrip și Influvac au o Denumire Comercială Internațională (DCI) comună – vaccin gripal inactivat, iar Fluenz are o DCI distinctă, respectiv vaccin gripal viu atenuat.

Despre Programul Național de Vaccinare

Vaccinurile gripale sunt incluse în Programul Național de Vaccinare și se distribuie prin intermediul medicilor de familie pentru a fi vaccinate gratuit persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituționalizați, personalul medical şi gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Astfel, Ministerul Sănătății a încheiat, anul trecut, un Acord cadru de achiziționare de vaccin gripal inactivat (Vaxigrip/Influvac) pentru o perioadă de 4 ani.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, pentru sezonul 2020-2021, s-au achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, din care 330.000 doze s-au distribuit în luna septembrie și 500.000 în octombrie.

Ministerul Sănătății a mai anunțat că 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge, în perioada următoare, la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie, ultima tranșă urmând să fie livrată la începutul lunii decembrie. 

V-ar putea interesa și: Încă 930.000 de doze de vaccin gripal vor ajunge la medicii de familie 

Persoanele care nu beneficiază de vaccinare gratuită pot achiziționa din farmacii fie vaccin gripal inactivat, fie vaccin viu atenuat. 

Situația în ceea ce privește vaccinurile inactivate 

Astfel, în anul 2020, au fost comercializate prin farmacii cu 33,11% mai multe vaccinuri inactivate față de anul precedent, respectiv 193.231 în anul 2020 față de 145.162 în anul 2019.

De asemenea, în anul 2020, au fost achiziționate cu peste 1.600% mai multe vaccinuri gripale vii atenuate, prin raportare la anul 2019, respectiv de la 1.668 vaccinuri în 2019 la aproximativ 30.000 vaccinuri în 2020.

Prețurile vaccinurilor gripale comercializate prin farmacii s-au menținut la același nivel față de anul trecut. Astfel, prețurile maxime reglementate (conform CANAMED[1]) sunt între 51 și 60 lei pentru o doză de vaccin gripal inactivat și 130 lei pentru un pulverizator sau 1.060 lei pentru 10 aplicatoare de vaccin gripal viu atenuat.

Vaccinurile gripale fac parte din categoria mai largă a vaccinurilor sezoniere, diferite de vaccinurile pandemice, și protejează împotriva virușilor gripali care circulă în mod curent.

În perioada februarie-martie a fiecărui an, OMS publică recomandări cu privire la componența vaccinurilor gripale aferente sezonului următor, pe baza prognozelor referitoare la contextul epidemiologic. 

[1] Catalogul Naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România

Etichete: consiliul concurentei vaccin gripal vaccinare antigripala doze vaccin centre de vaccinare campanie de vaccinare programul naţional de vaccinare ministerul sănătății ministerul sanatatii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.