A apărut proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Legii Sănătății, care menționează ce servicii se vor putea acorda prin telemedicină în România.
Conform informațiilor de pe site-ul www.ms.ro, proiectul de Hotărâre supus dezbaterii publice este pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a unor prevederi din OUG nr. 196/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății.
„Prin adoptarea OUG 196/2020 si completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se creaza premisele pentru cresterea accesibilităţii la servicii medicale pentru pacienti, si pentru cresterea calitatii actului medical, prin telemedicina care înseamnă furnizarea de servicii de asistență medicală bazată pe utilizarea tehnologiei informatiei și a comunicatiilor (TIC), în situații în care cadrul medical și pacientul (sau două cadre medicale) se află în locații diferite”, se arată în Nota de fundamentare.
Inițiatorii acestui act normativ mai explică în Nota de fundamentare că este necesară reglementarea de urgență prin Hotarare de Guvern a aspectelor generale in legatura cu furnizarea serviciilor prin telemedicina, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele asigurate sau la discontinuități în acordarea serviciilor medicale, pentru pacienti.
Prin acest act normativ, spun inițiatorii săi, se instituie un complex de măsuri alternative de protecție a pacientului și sunt lărgirte posibilitatile de asigurare a serviciilor medicale prin acordarea de servicii medicale la distanță, realizate prin utilizarea tehnologiei informaționale și a mijloacelor de comunicare electronică, la distanta, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populației, îmbunătățirii sau menținerii stării de sănătate a pacienților.
Totodată, în proiectul de Hotărâre se precizează că pot fi acordate servicii medicale prin telemedicină în urmatoarele specialități:
-Anatomie patologica
-Alergologie și imunologie clinică
-Boli infecțioase
-Cardiologie
-Cardiologie pediatrica
-Chirurgie cardiovasculară
-Chirurgie generală
-Chirurgie orală și maxilo-facială
-Chirurgie pediatrică
-Chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă
-Chirurgie toracică
-Chirurgie vasculara
-Dermatovenerologie
-Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
-Endocrinologie
-Gastroenterologie
-Gastroenterologie pediatrica
-Genetică medicală
-Geriatrie și gerontologie
-Hematologie
-Hematologie pediatrica
-Medicina de familie
-Medicină internă
-Medicina de laborator
-Medicina muncii
-Nefrologie
-Nefrologie pediatrica
-Neonatologie
-Neurologie
-Neurochirurgie
-Neurologie pediatrică
-Obstetrică-ginecologie
-Oftalmologie
-Oncologie medicală
-Oncologie pediatrica
-Ortopedie pediatrică
-Ortopedie și traumatologie
-Otorinolaringologie
-Pediatrie
-Pneumologie
-Pneumologie pediatrica
-Psihiatrie
-Psihiatrie pediatrică
-Radiologie imagistica medicala
-Radioterapie
-Recuperare, medicină fizică și balneologie
-Reumatologie
-Urologie
-Servicii de sanatate conexe actului medical furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială - logopezi şi kinetoterapeuţi.
Totodată, prin actul normativ supus momentan dezbaterii sunt stabilite conditiile generale, modalitatile si responsabilitatea pentru acordarea asistenţei medicale prin telemedicină. Serviciile de telemedicină pot fi acordate:
Tot în proiectul de Hotărâre de Guvern se arată, în Anexa 1, că pot fi acordate prin telemedicină următoarele servicii medicale:
Inițiatorii proiectului mai precizează, în Anexa 2, că:
„(1) Actul medical furnizat prin telemedicină presupune utilizarea tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare pe infrastructura care permite asigurarea calității actului medical.
(2) Actul medical furnizat prin telemedicină trebuie să respecte toate drepturile şi obligaţiile pe care le implică orice act medical”.
Sursa foto: pixabay.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe