Newsflash
Știri

Automatizarea în sistemul medical și eHealth

de Dorina Novac - mar. 29 2023
Automatizarea în sistemul medical și eHealth

Marți, 28 martie, a avut loc, la Camera Deputaților, conferința cu tema „Autoritatea în sistemul medical și eHealth”.

La eveniment au participat dr. Diana Păun, consilier prezidențial, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Oana Sivache, director general adjunct ASSMB, dr. Bogdan Ștolică, manager al Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca și dr. Ioan Bogdan Furtună, manager al Spitalului Clinic Colțea, spitale administrate de PMB prin ASSMB.

eHealth

În intervențiile lor, vorbitorii au evidențiat beneficiile pe care digitalizarea și automatizarea le aduc sistemului medical, dar și blocajele legislative care stau încă în calea modernizării domeniului sănătății în România.

„Participanții au subliniat faptul că digitalizarea sistemului medical ajută la creșterea eficienței în sistemul de sănătate, prin optimizarea fluxului de lucru și reducerea cheltuielilor. În plus, soluțiile digitale pot contribui la îmbunătățirea comunicării între medici și pacienți, precum și la o mai bună monitorizare a stării de sănătate a pacienților și la o gestionare mai riguroasă a datelor medicale și a resurselor disponibile”, au precizat reprezentanții ASSMB.

Pentru ASSMB, care administrează 19 unități sanitare din București, modernizarea accelerată a spitalelor și creșterea calității serviciilor medicale oferite bucureștenilor reprezintă o prioritate permanentă.

În acest context, se derulează deja un proces accelerat de digitalizare a procedurilor medicale intraspitalicești din cadrul celor 19 spitale administrate de ASSMB, cu scopul optimizării serviciilor medicale și creșterii gradului de siguranță a pacientului.

Astfel, în cursul anului trecut a fost finalizată digitalizarea la patru unități medicale – Sf. Luca, Colțea, Obregia și Burghele – suma alocată de la bugetul local, prin ASSMB, fiind de 1,5v milioane de euro.

În prezent, este în curs de digitalizare activitatea de la alte șase spitale – fiind alocate de la bugetul local 2 milioane de euro – însă obiectivul ASMMB este ca, până la sfârșitul acestui an, să fie digitalizate toate unitățile sanitare din subordine și să se realizeze interconectarea lor.

„Telemedicina, dosarele medicale electronice sau aplicațiile mobile pentru sănătate, sunt doar câteva dintre soluțiile digitale inovatoare care pot ajuta la îmbunătățirea accesului pacienților la servicii medicale, reducerea timpilor de așteptare, îmbunătățirea calității serviciilor medicale și reducerea erorilor medicale. Digitalizarea sistemului medical este un proces benefic atât pentru pacienți, cât și pentru medici și autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru că are drept rezultat creșterea calității serviciilor medicale, facilitarea activității personalului medical și o mai bună eficiență și gestionare a fondurilor alocate sistemului de sănătate”, se arată într-un comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe