Newsflash
ACTUALITATE Știri

131 de spitale din țară, dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgență

de Magdalena Tănăsescu - aug. 9 2023
131 de spitale din țară, dotate cu sistem de telemedicină pentru serviciul de urgență

Un număr de 131 de spitale din România vor beneficia de soluții complete de telemedicină, grație unui proiect al Băncii Mondiale în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei.

Conform unui comunicat remis redacției, Ministerul Sănătății a lansat licitația pentru achiziția de soluții complete de telemedicină pentru dotarea a 131 de Unități de Primire Urgențe/Compartimente Primire Urgențe din spitale județene, municipale și orășenești, precum și dotarea centrelor de telemedicină. 

„Telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență. Prin intermediul tehnologiei, medicii pot evalua simptomele pacienților, oferă sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și au posibilitatea de a decide imediat conduita medicală pentru pacienți, până la sosirea acestora la spital”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Potrivit oficialului din Sănătate, acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat.

Proiectul se ridică la aproximativ 40 de milioane de lei, iar soluțiile digitale sunt compuse din echipamente hardware și software IT, dar și comunicații de date în vederea asigurării infrastructurii necesare pentru comunicarea cu centrele regionale de telemedicină de urgență. 

„O componentă importantă a proiectului este reprezentată de trainingul personalului medical din serviciile de urgență pentru utilizarea la capacitate maximă a soluției digitale. Alături de digitalizarea sistemului de medicină de urgență, în această săptămână se va lansa și apelul de proiecte pentru realizarea sistemului de telemedicină prin PNRR în valoare de 100 de milioane de euro”, a afirmat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil de investițiile din fonduri internaționale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe