Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Beatrice Mahler: numărul pacienţilor COVID de la „Marius Nasta”, în uşoară creştere

Viața Medicală
L. Budin luni, 21 februarie 2022, ora 13:45

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat că numărul pacienţilor internaţi în secţia COVID şi în secţia de Terapie Intensivă COVID este în uşoară creştere în ultima săptămână.

Managerul, citat de Agerpres, crede că, în acest moment, este importantă efectuarea fenotipării la cazurile critice aflate în spital, pentru a se stabili dacă este vorba de variante Omicron 2

beatrice-mahler
Sursă foto: Facebook

 

Mahler a spus că, din datele cunoscute până în prezent, varianta BA.2 a Omicron ar avea o rată de transmitere crescută faţă de prima variantă.

Mai mult decât atât, are modificări sau mutaţii la nivelul proteinei spike, care o fac şi mai aderentă de mucoasa cu care intră în contact în corpul nostru, dar se pare că reuşeşte prin această mutaţie să se ascundă de anticorpii pe care noi îi avem deja în corp. Pentru acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că este varianta cea mai îngrijorătoare, pentru că nu doar că se transmite mai uşor, dar pare a fi capabilă de a produce forme severe similare cu cele din valul Delta”, a explicat medicul.

Beatrice Mahler a mai afirmat că atât trecerea prin boală, cât şi vaccinarea anti-COVID oferă protecţie faţă de o formă severă a bolii cu BA.2.

Din datele care sunt acum prezente, sunt două variante de răspuns: pentru cei care au trecut prin varianta Omicron 1 se pare că sunt protejaţi în acest moment sau că în procent mult mai mare vor fi protejaţi de această variantă Omicron 2, prin anticorpii pe care i-au format ca urmare a trecerii prin boală; pe de altă parte, vaccinurile şi anticorpii pe care îi avem produşi ca urmare a vaccinării par să ne protejeze de o formă severă de boală, dar în acest moment nu sunt date suplimentare publicate şi cercetările sunt încă în curs”, a explicat medicul.

La persoanele care se prezintă la unitatea medicală cu forme uşoare de boală, simptomatologia remanentă după varianta Omicron este preponderent neurologică, a precizat Beatrice Mahler.

Aici, cu siguranţă, prin intermediul medicului de familie, trebuie ca pacientul să ajungă în cabinetul unui medic neurolog şi să beneficieze de recuperare neuromusculară”, a adăugat ea.

În privința pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care au afectare respiratorie, consultul pneumologic rămâne prioritar, însă acesta nu ar trebui făcut mai devreme de 30 de zile.

Managerul Institutului „Marius Nasta” subliniază că purtarea măştii rămâne o importantă măsură de protecție.

Etichete: declaratii beatrice mahler pacienti covid institutul marius nasta posibila infectare ba.2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.