Newsflash
Știri

Asociația Medicilor de Familie București a transmis un memoriu către DSP

de Florentina Ionescu - aug. 7 2020
Asociația Medicilor de Familie București a transmis un memoriu către DSP

Potrivit unui comunicat de presă transmis de AMFB, în prezent, „Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti consideră că este mai presus de lege”.

Reprezentanții Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov spun că DSP București ia decizii în funcţie de interesele instituţiei, fără să ţină cont de binele pacientului.

memoriu medici de familie AMFB

„Organizaţiile medicilor de familie din Bucureşti (AMFB şi PMFB) au încercat să ajute deblocarea creată prin vidul legislativ din perioada 02.07.2020 – 21.07.2020 şi au venit cu propuneri concrete către reprezentanţii DSPB. Din păcate, după aproape o lună, situaţia pacienţilor carantinați la domiciliu nu este încă rezolvată pentru că DSPB refuză să trimită deciziile prevăzute de lege pentru ca medicii de familie să poată elibera concediile medicale acestor pacienți”, se arată în comunicatul remis redacției.

Medicii de familie spun că DSPB continuă să recomande pacienţilor simptomatici să se izoleze la domiciliu, fără să îi îndrume pentru evaluare specializată, așa cum prevede Legea 136 (numită și Legea Carantinei), care a intrat în vigoare la 22 iulie 2020.

V-ar putea interesa și: PMFB cere DSP București să respecte legislația privind concediile medicale

„Deși nu este prevăzut în lege, DSPB solicită medicilor de familie să îşi asume sub semnătură completarea fișei medicale care, conform legii, ar trebui completată de medicul curant, adică medicul din spital care evaluează pacientul. Astfel de decizii pot creşte riscul de răspândire a virusului în comunitate şi pot pune viaţa pacienţilor în pericol. În plus, DSPB solicită medicilor de familie colectarea de date personale și copii ale actelor de identitate pentru a fi transmise pe mail, adică tocmai documentația necesară eliberării deciziilor, activitate pe care trebuie să o desfășoare exact anghajații Direcțiilor sanitare!”, arată reprezentanții AMFB.

Medicii de familie nu vor să fie părtași

Organizaţiile medicilor de familie din Bucureşti (AMFB şi PMFB) au transmis ieri, 6 august, un memoriu către DSP București, în care prezintă situația din teritoriu și în care solicită respectarea legislației în vigoare.

„Medicii de familie refuză să fie părtaşi la această decizie a DSPB de a interpreta legea după bunul plac şi de a pune viaţa pacienţilor în pericol”, se subliniază în comunicat.

Despre memoriul trimis în 6 august, AMFB scrie că în document „a fost solicitat un răspuns până la ora 12 pm, 07.08.2020, din partea DSPB, pentru a debloca situaţia, dar acest răspuns a venit în acelaşi spirit ca toată comunicarea de până acum, inclusiv cu amenințări”.

Citiți și: DSP București va avea conducere militară

În ciuda amenințărilor, mai spun reprezentanții medicilor de familie din București și Ilfov (cei care semnează comunicatul de presă sunt dr. Gheorghe Nicolae Ulpian Alexandrescu și dr. Sandra Adalgiza Alexiu), AMF-B continuă să recomande medicilor să respecte prevederile legislative și să exercite activități medicale, nu administrative.

La acest link puteți citi textul memoriului transmis de AMFB-PMFB către Direcția de Sănătăte Publică București (DSPB). Comunicatul de presă integral îl puteți citi la acest link.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe