Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Sandra Alexiu: statistici alarmante despre medicii de familie din România

de Florentina Ionescu - mai 22 2023
Dr. Sandra Alexiu: statistici alarmante despre medicii de familie din România

Preşedintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a postat un mesaj pe o rețea socială, cu ocazia Zilei Mondiale a Medicului de Familie.

Marcată în fiecare an la 19 mai, în întreaga lume, Ziua Medicului de Familie a fost și o ocazie de a se aduce în prim plan câteva statistici despre condiția medicului de familie în România, după cum reiese din mesajul doctorului Sandra Alexiu. 

„Astăzi în România aveți 93,57% posibilitatea ca medicul vostru de familie să aibă cel puțin câteva fire de păr albe, pentru că acesta este procentul de medici de familie peste 40 de ani. Un tânăr absolvent de liceu care a avut șansa, după cel puțin doi ani de învățat pe brânci să intre din prima la facultate, va munci alți șase ani să învețe pe rupte. Apoi, dacă reușește să ia examenul de rezidențiat și alege medicina familiei, sfidând toate regulile economiei de piață, ajunge să poată deschide un cabinet de medicina familiei cel mai devreme la 28 de ani”, a scris președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B) pe pagina sa de Facebook.

Aproape 41,5% dintre medicii de familie au peste 60 de ani 

Potrivit dr. Sandra Alexiu, doar 18 medici generaliști sau de familie sub 30 de ani sunt înregistrați cu drept de practică în România astăzi. 0.13% Doar 6.3% din medicii generaliști sau de familie azi în România au sub 40 de ani. 

„În total suntem 14.300 și asta poate nu pare o cifră alarmantă. Dar ca să citești negru pe alb că aproape 41,5% dintre noi sunt peste 60 de ani este cu adevărat o alertă de cod roșu. Pe mine mă sperie, probabil și pe pacienții noștri, dar asta nu este suficient. Încerc să privesc fără panică aceste cifre, dar știm cu toții ce va urma”, a subliniat președintele AMF-B, citând date dintr-un raport realizat de Colegiului Medicilor din România.

Despre 19 mai, ziua internațională a medicului de familie, dr. Sandra Alexiu spune, în încheiere, că „Rămâne o sărbătoare în sufletul meu și în inima breslei mele, greu încercate de ignoranța a generații întregi de politicieni și ajutate de mult prea puțini.” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe