Newsflash
OPINII

Sintagma „doi medici, trei păreri”, invalidată de realitate

de Biroul executiv CMMB - feb. 12 2021
Sintagma „doi medici, trei păreri”, invalidată de realitate

Putem avea opinii diferite, faţă de un diagnostic sau o recomandare terapeutică, dar atunci când datele știinţifice sunt solide, pe baza lor, marea majoritate a profesioniștilor au aceeași abordare.

cmmmbAnul trecut, în luna noiembrie, apăreau în presă sondaje potrivit cărora doar 35% dintre români doresc să fie vaccinaţi anti-COVID. După ce omenirea ceruse cercetătorilor cu insistenţă să descopere cât mai repede un vaccin, dintr-o dată se ridicau temeri în societate: de ce a fost găsită soluţia la criza pandemică atât de devreme?

Tot în noiembrie, autorităţile anunţau în ce măsură este dispus personalul medical să se vaccineze. Erau publicate rezultatele „listelor de vaccinare”, în care se înscriseseră 50-60% dintre medici, asistenţi medicali și infirmiere.

Ponderea era diferită de la un judeţ la altul, dar autorităţile considerau că orice rezultat de peste 50 de puncte procentuale ar fi unul bun, care ar da un semnal de încredere publicului larg și ar contribui la succesul campaniei naţionale de imunizare împotriva COVID-19.

De cealaltă parte a baricadei, promotorii campaniei de fake-news, care luptă de ani buni împotriva știinţei, a vaccinării, umflau cifrele, aruncau în spaţiul public avertismente sumbre despre refuzul medicilor de a accepta imunizarea, despre teama medicilor de efectele adverse ale „serului anti-SARS-CoV-2”.

Diferenţa de la estimare la realitate este uriașă: 85% dintre cei care lucrează în sistemul sanitar vor fi vaccinaţi în prima etapă, anunţă coordonatorul campaniei, dr. Valeriu Gheorghiţă. Ce arată această cifră, ce vede fiecare dintre noi în spitale, în cabinetele medicilor de familie, în sistemul medical din România?

În primul rând, că medicii din ţara noastră se informează, știu să găsească și să verifice informaţia: când datele au fost disponibile, când s-au publicat prospectele și rezultatele studiilor clinice, ponderea celor care au încredere în vaccinul împotriva COVID-19 a crescut de la 60 la peste 90 de procente. (Iar campania de vaccinare continuă, fiindcă unii dintre medici nu au putut să se vaccineze din cauză că aveau COVID-19 sau nu au nevoie, încă, fiindcă au dezvoltatanticorpi, după infectare).

De asemenea, acest rezultat arată că medicii au încredere unii în alţii. Oricât s-ar strădui unii și alţii să ne învrăjbească, să stârnească zâzanie în corpul medical, există încredere în decizia specialistului, în competenţele profesionale.

Putem avea opinii diferite, faţă de un diagnostic sau o recomandare terapeutică, mai ales în cazurile dificile, dar atunci când datele știinţifice sunt solide, pe baza acestor dovezi, marea majoritate a profesioniștilor au aceeași abordare.

Ca de fiecare dată, sintagma „doi medici, trei păreri” a fost invalidată de realitate. Fiindcă vorbim despre opinii medicale, în baza cunoștinţelor existente la acel moment, nu despre părerile pe care le exprimă părerologii, în discuţiile din faţa blocului sau de pe net.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe