Newsflash
Dosar

Sindromul centurii de siguranță – afectarea mamară (2)

de Dr. Ioana SOARE - dec. 16 2022
Sindromul centurii de siguranță – afectarea mamară (2)

A doua prezentare de caz, după cea din numărul trecut, ilustrează încă un exemplu de politraumatism cu afectare mamară.

tinara cu cenuraCa urmare a contactului violent cu centura de siguranţă cu trei puncte de prindere, fixată strâns, accidentele rutiere la viteză mare pot cauza traumatisme toracice sau abdominale, reunite în acest context sub denumirea de sindrom al centurii de siguranţă.

Leziunile toracice asociate centurii de siguranţă sunt rare la bărbaţi. Leziunile sânilor raportate la femei, provocate de centurile de siguranţă cu trei puncte și diagonal, au variat de la avulsii ușoare, acestea recuperându-se complet, până la leziuni moderate asociate cu hematom intramamar și necroză adipoasă.

Centura de siguranţă trebuie să fie corect purtată, între sâni, bine reglată și strânsă pe corp.

S-au observat chiar și leziuni grave cu separarea completă a sânului de peretele toracic, care necesită mastectomie de urgenţă. Uneori este lezat canalul galactofor, cu afectarea în viitor a alăptării. În cazuri rare, pot apărea leziuni ale implanturilor mamare.

PREZENTARE DE CAZ

O pacientă în vârstă de 48 de ani a suferit un accident rutier, în calitate de pasager. A fost internată de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la secţia Ortopedie, cu fractură supracondiliană în treimea inferioară a humerusului drept.

S-a transferat la Spitalul Militar din București. A fost internată în secţia de Ortopedie. S-a practicat intervenţie chirurgicală – reducerea fracturii de humerus cu fixare cu placă de reconstrucţie și șuruburi. S-a externat cu recomandarea de a menţine imobilizarea ghipsată trei săptămâni. La externare avea diagnosticul: Accident rutier pe post de pasageră.

Fractură 1/3 medie cu 1/3 distală humerus drept. Traumatism toraco-abdominal. Hematom toracic și abdominal. Contuzie pulmonară minimă. Traumatism cranio-cerebral minor nivel I. Plăgi fronto-parietale și mediane scalp. Traumatism cot stâng.

Pacienta a revenit la Spitalul Militar și a solicitat examen oftalmologic, când s-a pus diagnosticul: OS: Tulburări vitreene, AO: Prezbiopie. A cerut din nou un examen oftalmologic la un cabinet medical, care stabilește diagnosticul: OS Sechele corioretinită maculară.

Pacienta a acuzat dureri intense la nivelul sânului drept și a efectuat ecografii mamare seriate în lunile februarie (la Oncologie Fundeni), martie, aprilie și mai, cu progresia leziunilor. S-a internat la Spitalul Militar București, unde se palpează o tumoră mamară dreaptă și se practică sectorectomie mamară dreaptă.

În luna mai se internează la Spitalul Universitar, unde efectuează o ecografie mamară și analize de sânge. La ecografie se evidenţiază leziuni edematoase și chistice în cadranele inferioare ale sânului drept.

În luna iulie 2018, pe fondul persistenţei durerilor mamare drepte, pacienta efectuează un RMN mamar ce ridică suspiciunea unei leziuni neoplazice în zona centrală a sânului drept.

Întrucât durerile s-au accentuat, cu formarea mai multor noduli mamari și cu apariţia unui ganglion axilar drept, pacienta s-a internat la Spitalul Colţea și a efectuat o puncţie-biopsie mamară dreaptă.

Deoarece biopsia a evidenţiat necroza ţesutului gras și inflamaţie secundară, pacienta s-a reinternat la Spitalul Colţea tot cu dureri (mastodinii), la un an după accidentul rutier. Medicii au decis intervenţia chirurgicală și au practicat cadranectomie centrală și infero-internă la nivelul sânului drept.

Acuze subiective în prezent: dureri la nivelul toracelui (Scala VAS 7) și a zonei lombare (Scala VAS 5), la efort prelungit în ortostatism sau așezat pe scaun; scotom mobil la nivelul ochiului stâng. Pacienta declară: „Am rămas cu tensiune 20, sunt necăjită, plâng”.

Relatează că soţul a stat trei luni acasă cu ea și a angajat și o doamnă să îl ajute, pentru că pacienta avea leziuni la ambele mâini și nu putea să se spele, să se îmbrace, să mănânce. Declară că a reluat viaţa sexuală la peste trei luni după accident, cu pauze după fiecare mastectomie. Poartă proteză mamară permanent.

Examen obiectiv: două cicatrici frontale stângi de aproximativ 11 cm și 4 cm; cicatrice cheloidă la nivelul braţului drept, de 20 cm, postoperatorie; cicatrice de 4 cm pretibial drept; cicatrice abdominală de 15 cm în zona subombilicală dreaptă, de la centură, unită cu cicatrice de 5 cm postapendicectomie; cicatrice de 17 cm orizontală la nivel toracal anterior drept, cu lipsa sânului și a mamelonului drept; ușoară limitare a mișcărilor în articulaţia umărului stâng; noduli lipomatoși subcutanaţi abdominali în zona epigastrului stâng, pe traiectul centurii.

Un RMN de umăr stâng evidenţiază disjuncţie acromio-claviculară stadiul II și modificări inflamatorii capsulare; fine plaje edematos-inflamatorii la nivelul entezei infraspinosului.

Diagnostic: Sechele după politraumatism prin accident rutier (...) (pasager). Traumatism cranio-cerebral minor nivel I. Sechele fractură humerus drept operată cu material de osteosinteză (placă și șuruburi). Reoperată (...) pentru extragerea materialului de osteosinteză.

Cicatrice cheloidă braţ drept. Sindrom de centură de siguranţă (hematoame și necroză de ţesut adipos) la nivelul sânului drept. Mastectomie dreaptă etapizată. Lipsă sân și mamelon drept. Periartrita scapulo-humerală stângă. Sindrom algic vertebral secundar politraumatismului. Sechele traumatism ochi stâng. Prejudiciu estetic grav și permanent, prejudiciu sexual, de afectivitate.

Plan de recuperare:

- cure de acupunctură, kinetoterapie și balneoterapie;
- program redus cu 25% timp de 90 de zile pe an;
- reconstrucţii mamară și mamelonară, neplătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (există program cu rambursare doar pentru pacienţii oncologici);
- proteză mamară externă și accesoriu (sutien), două în decurs de un an, neplătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS plătește doar pacienţilor oncologici, o proteză și un sutien la trei ani).

Pacienta necesită investigaţii în continuare: - examen psihologic cu eventuală psihoterapie; - examen RMN coloană cervico-dorso-lombară, pentru precizarea cauzei durerii dorso-lombare; - examen oftalmologic pentru a decide dacă leziunile oculare au evoluat.

Este posibilă ameliorarea stării de sănătate în viitor? Da, prin tratamentul deja recomandat de balneofizioterapie, la care se adaugă tratamentul prin acupunctură, dar puţin probabilă, având în vedere faptul că a trecut peste un an de la accident, iar sindromul algic și prejudiciul estetic și sexual persistă, afectând pacienta atât sub aspect fizic, cât și psihic.

Punctaj Traumatologic – 70 de puncte, conform Anexei la Ordinul Autorităţii de Supraveghere Financiară 1/22.08.2022 și a Ministerului Sănătăţii 2293/27.07.2022 (Ordinul 1/2293/2022).

Citiți și: Sindromul centurii de siguranţă – afectarea mamară (1)


Notă autor:

Bibliografie
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm2204183
https://journals.lww.com/prsgo/fulltext/2020/05000/restoring_the_severed_breast_and_chest_following.50.aspx

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe