Newsflash
OPINII

Mie nu mi se poate întâmpla...

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - feb. 18 2022
Mie nu mi se poate întâmpla...

Dacă nu vom înţelege că multe depind de noi și de acţiunea noastră, durata până la apariţia unor schimbări pozitive va fi și mai lungă.

accident„Este tare neplăcut că trăim într-o societate reactivă, încercăm să producem schimbări doar după ce trăim momente dramatice.” Dacă nu vom înţelege că multe depind de noi și de acţiunea noastră, durata până la apariţia unor schimbări pozitive va fi și mai lungă.

Acest gând, de multe ori spus cu voce tare, nu aparţine doar tinerilor la o anumită vârstă. Cine nu este expus riscurilor? Să fie cineva pentru care să existe garanţii că evenimentele negative sunt imposibile? Nu. Și cu toate acestea, empatia socială pare că a dispărut.

Când tinerii care au acum 30-32 de ani studiau, una dintre materiile de la liceu era „Educaţia civică”. Încă din anii ‚90 se folosește (de multe ori fără acoperire în fapte) termenul „societatea civilă” și continuăm să sperăm în rezultate produse prin acţiuni lăudabile ale acesteia.

Doar 21.920!?

Aminteam săptămâna trecută încercarea unui domn poliţist care a lansat o petiţie online, în 2021. Spunea printre altele: „Deși numărul victimelor de pe șosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinaţi să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuţi la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri”.

Când eu am semnat, dintre milioanele de persoane care ar putea fi afectate de acest flagel semnaseră... 16.000. Acum apar 21.920 (cu 103 mai mult ca săptămâna trecută, dar cu multe milioane mai puţin decât ar fi cazul, arătând măcar că ne pasă).

Fără să știu de acest demers, am trimis către autorităţile statului care ar putea lua atitudine faţă de „crimele pe șosea” un mesaj cu câteva solicitări. În august am revenit transmiţând către mai mulţi destinatari un mesaj suplimentar.

Am să copiez aici mesajul primit de la unul dintre ministerele apelate, mesaj nesemnat: „From: audiente... BUNA ZIUA, EXCEDE SFERA DE COMPETENTE A... Cu stima”.

Desigur că nu este așa. Problema accidentelor (la fel ca și multe alte probleme ce ne frământă) are legătură cu activitatea aproape a oricărui minister, prin potenţialele multiple implicaţii.

Și de noi depinde

Din păcate, dacă în 2015 mulţi s-au alăturat protestului meu, în 2021 am fost singurul care a scris și trimis mesajul de protest și solicitare.

De atunci, cu toate că am mult de lucru și nu este „sfera mea de competenţă”, am colecţionat alte 167 de evenimente pe care le voi menţiona în momentul în care voi relua și voi retrimite mesajul de (re)atenţionare către toate autorităţile sesizate în 2021.

Însă, ceea ce a fost și este suplimentar mâhnitor este lipsa de reacţie și diminuarea dorinţei de a reacţiona într-o problemă care „nu este a mea” („mie nu mi se poate întâmpla...”). Doamne ferește!

Nu îmi pot permite să mă gândesc că noile reglementări ale Codului Rutier (2022) au fost influenţate (și) de demersurile noastre. Dar pot să spun că este insuficient – chiar dacă există îmbunătăţiri.

Am citit în mass-media: „Am adoptat în ședinţa Executivului de astăzi ordonanţa guvernului pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. (...) Acest act normativ este rezultatul unor consultări și dezbateri aprofundate cu toţi cei interesaţi de creșterea nivelului de siguranţă a circulaţiei rutiere și a participanţilor la trafic”.

Aștept publicarea documentului oficial, intrarea sa în vigoare și, în concordanţă cu cele legiferate, voi pregăti și transmite o nouă solicitare. În același timp, voi semnala evoluţia evenimentelor către colegii noștri și îi voi îndemna să reacţioneze la rândul lor. Sper că nu voi mai rămâne singur în demersul meu.

Citiți și: După trei sute șaizeci și șapte de săptămâni



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe