Newsflash
OPINII

Sesiune nouă a Adunării Mondiale a Sănătăţii

de Roxana HAINAGIU - iun. 2 2023
Sesiune nouă a Adunării Mondiale  a Sănătăţii

În perioada 21-25 mai, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a participat la Geneva la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătăţii. A fost prima organizată în format fizic de la începutul pandemiei de COVID-19.

La invitaţia ministrului român al Sănătăţii, președintele OAMGMAMR, alături de Sorin Hainagiu, directorul de strategii și dezvoltare organizaţională a OAMGMAMR, a făcut parte din delegaţia oficială a României la cel mai important eveniment al anului în materie de direcţii strategice în domeniul sănătăţii la nivel global: Adunarea Mondială a Sănătăţii (AMS, WHA). Tema AMS76 este „Sănătate pentru pace, pace pentru sănătate”, în timp ce consolidarea pregătirii și a răspunsului la urgenţe de sănătate reprezintă un subiect-cheie al dezbaterilor din acest an.

Sesiunea a debutat cu un segment la nivel înalt, incluzând discursuri ale președintelui ales al sesiunii Adunării Sănătăţii, ale șefilor de stat și ale altor invitaţi speciali, discursul directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și prezentarea premiilor pentru sănătate ale directorului general. Chestiuni importante din punct de vedere strategic, cum ar fi bolile netransmisibile, acoperirea universală de servicii de sănătate și problemele forţei de muncă, agravate de pandemie, au fost temele centrale ale discursului dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, la deschiderea WHA76 din 21 mai.

Lecţiile pandemiei

„Sfârșitul COVID-19 ca urgenţă globală de sănătate nu este doar sfârșitul unui vis urât din care ne-am trezit. Pur și simplu nu putem continua așa cum am făcut-o  
înainte. Acesta este un moment pentru a ne uita în spate și a ne aminti întunericul tunelului, apoi să privim și să mergem înainte, în lumina multor lecţii dureroase pe care ni le-a predat. Cea mai importantă lecţie este că ne putem confrunta cu ameninţările comune doar cu un răspuns comun, recunoscând că destinele noastre se împletesc.  Acesta este momentul pentru noi să scriem un nou capitol în istoria sănătăţii globale.” Dr. Tedros a remarcat, de asemenea, importanţa abordării deficitului global de lucrători din domeniul sănătăţii pentru a îndeplini acoperirea universală de sănătate. El a încurajat statele membre să respecte Codul global de practică privind recrutarea internaţională a personalului sanitar.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe