Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a participat la cea de-a zecea ediţie a Reuniunii Partenerilor Globali pentru asistenţi medicali și moașe, desfășurată la Geneva în perioada 23-24 mai 2024.
Cunoscut anterior sub numele de Reuniunea Triadei, evenimentul este foarte important pentru aceste profesii, el precedând lucrările Adunării Mondiale a Sănătăţii.
Scopul întâlnirii din acest an a fost de a evalua progresul și a accelera implementarea Direcţiilor Strategice Globale pentru asistenţi medicali și moașe 2021-2025, adoptate prin Rezoluţia WHA74.15 (2021). De asemenea, s-a discutat despre stadiul raportării datelor și dezvoltarea raportului „Profilul global privind asistenţii medicali 2025”.
Reuniunea a adus împreună liderii Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, ai Confederaţiei Internaţionale a Moașelor și reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii responsabili de direcţiile de politici la nivel global și regional. Aceștia au stabilit direcţiile strategice și au evaluat progresul în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă și asigurarea acoperirii universale de sănătate.
Alteţa Sa Regală Prinţesa Muna al Hussein a fost oaspete de onoare atât la sesiunea de deschidere, cât și la cea de concluzii a lucrărilor. Sesiunea plenară a reunit intervenţiile delegaţilor de nivel înalt ai celor trei organizaţii mai sus menţionate.
Intervenţiile plenare au fost urmate de dialoguri concentrate în șase paneluri tematice: sănătate globală și provocările pentru forţa de muncă; evaluarea progresului în implementarea direcţiilor strategice pentru asistenţi medicali și moașe 2021-2025; rolul datelor pentru a înţelege provocările forţei de muncă; stadiul dezvoltării celei de-a doua ediţii a Raportului global pentru asistenţii medicali și consideraţii pentru iniţierea celui de-al doilea raport global pentru moașe; echitate, acces și disponibilitatea asistenţilor medicali și moașelor în contexte regionale și subregionale; furnizarea de servicii de sănătate esenţiale, inclusiv pregătirea în situaţii de urgenţă și răspuns și protejarea sănătăţii mintale.
În marja Forumului au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai delegaţiilor naţionale, precum delegaţiile Regatului Hașemit al Iordaniei, cea chineză, japoneză, asistenţi medicali șefi din Lituania, Azerbaidjan, Irlanda și experţi internaţionali și regionali, precum David Benton, consultant NCSBN. În cadrul acestor întâlniri au fost discutate provocări și perspective, eforturi de îmbunătăţire a politicilor dedicate creșterii calităţii actului medical și posibilităţi de
cooperare.
Roxana Hainagiu,
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe