Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Asistenților Medicali, marcată la 12 mai - Iată tema aleasă pentru anul acesta

de Florentina Ionescu - mai 10 2024
Ziua Asistenților Medicali, marcată la 12 mai - Iată tema aleasă pentru anul acesta

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a stabilit tema care va ghida activitățile organizației în 2024 și care va marca Ziua Internațională a Asistentului Medical, pe 12 mai.

The economic power of care” (tema de anul acesta a Zilei Internaționale a Asistenților Medicali) are în vedere efectele economice pozitive la nivelul sistemelor de sănătate dar și în societate ale îngrijirilor de sănătate efectuate de asistenți medicali/moașe. 

„Beneficiile economice ale îngrijrilor de sănătate de calitate” cuprinde, în traducere, sensul temei, potrivit Filialei Iași a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Potrivit site-ului oamr.ro (site-ul oficial al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – OAMGMAMR) tema Zilei Internaționale a Asistenților Medicali 2024 este una extrem de importantă: „Asistenții noștri. Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirilor medicale”.

Puterea economică a îngrijirilor, care contribuie la economii sănătoase, va fi evidențiată de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN), de Ziua Internațională a Asistenților Medicali din 2024 (marcată la 12 mai), sub tema: „Asistenții noștri. Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirilor medicale”. 

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este sărbătorită în fiecare an la data de 12 mai, iar tema este aleasă de ICN (International Council of Nurses, adică Consiliul Internațional al Asistenților Medicali) – o federație de peste 130 de asociații naționale de asistenți medicali din întreaga lume. ICN reprezintă peste 28 de milioane de asistenți medicali ce își desfășoară activitatea pe întreg mapamondul. 

Profesia de asistent medical se confruntă cu constrângeri financiare

Președinta ICN, dr. Pamela Cipriano, a explicat raționamentul ce stă la baza temei alese pentru acest an: 

„În ciuda faptului că reprezintă coloana vertebrală a îngrijirilor de sănătate, profesia de asistent medical se confruntă adesea cu constrângeri financiare și cu o subapreciere socială. Continuând tema noastră generală Asistenții noștri. Viitorul nostru și acțiunile politice din Carta pentru schimbare, ICN a ales ca tema anului 2024 să se axeze pe puterea economică a îngrijirilor, cu scopul de a remodela perceepțiile și a demonstra modul în care investițiile strategice în profesia de asistent medical pot aduce beneficii economice și sociale considerabile”. 

Crizele financiare duc adesea la restricții bugetare în îngrijirile de sănătate, de obicei în detrimentul serviciilor de asistență medicală, a mai punctat dr. Pamela Cipriano: 

„Considerăm că acum este momentul pentru o schimbare de perspectivă. Am văzut în repetate rânduri cum crizele financiare duc adesea la restricții bugetare în îngrijirile de sănătate, de obicei în detrimentul serviciilor de asistență medicală. Această abordare reducționistă nu ia în considerare valoarea economică substanțială și adesea subestimată pe care profesia de asistent medical o aduce îngrijirilor de sănătate și societății, în ansamblu. 

Adesea, factorii de decizie politică, administratorii din domeniul îngrijirilor și chiar publicul general nu sunt conștienți sau sunt dezinformați cu privire la randamentul investițiilor pe care îl poate oferi o finanțare adecvată în profesia de asistent medical, în special în perioade tulburi din punct de vedere financiar, precum cea din prezent. Pornind de la lecțiile învățate din  pandemia COVID-19 și recunoscând amenințarea din ce în ce mai mare asupra sănătății populației din întreaga lume, din cauza conflictelor, a crizei climatice și a instabilității financiare, considerăm că este momentul să milităm pentru  o schimbare de perspectivă și politică.”

La fel ca în fiecare an, OAMGMAMR susține tema aleasă de ICN pentru Ziua Internațională a Asistenților Medicali, „fiindcă aceasta reflectă angajamentul nostru față de contribuția esențială pe care o aducem în domeniul de nursing la nivelul comunității internaționale”, se mai arată pe site-l oamr.ro. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe