Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Senzor de glutamină pentru geriatrie

de Florentina Ionescu - oct. 20 2023
Senzor de glutamină pentru geriatrie

Diagnosticarea bolilor geriatrice grave ar putea fi posibilă în viitorul apropiat cu ajutorul unui senzor de glutamină.

Doi cercetători sud-coreeni au dezvoltat recent o tehnologie care poate să măsoare rapid și cu acurateţe concentraţiile glutaminei, fără a fi necesare procese complicate de dozare și fără un echipament costisitor de analiză. Ei pot măsura glutamina prin intermediul principiului „ligand-induced protein assembly”. Lucrarea lor a fost publicată în jurnalul Sensors and Actuators*.

Biomarker util 

Glutamina este un aminoacid din sânge folosit de celule pentru sinteza proteinelor sau ca sursă de energie. Datorită faptului că înregistrează rapid fluctuaţii în anumite situaţii, glutamina este considerată un biomarker util pentru diagnosticul timpuriu și tratamentul unor boli. Tocmai din acest motiv, cercetătorii din Coreea de Sud studiază intens metabolismul glutaminei în corpul uman, pentru a reuși să diagnosticheze boli metabolice și degenerative.

Până acum, determinarea concentraţiilor de glutamină în corpul uman se baza pe un echipament extrem de costisitor, care nu poate măsura în timp real modificările concentraţiei aminoacidului. Cu ajutorul noului senzor, concentraţia de glutamină din sânge poate fi cu ușurinţă cuantificată. Experimentele au arătat că senzorul (botezat Q-SHINE) a fost extrem de selectiv și nu a răspuns la acei aminoacizi cu structură similară cu cea a glutaminei. Cea mai mică concentraţie de glutamină care a putut fi măsurată cu senzorul Q-SHINE a fost de 1 µM.


Notă autor:

*https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925400523006664?via%3Dihub
https://medicalxpress.com/news/2023-10-geriatric-diseases-glutamine-sensor.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe