Dopamina este un neurotransmiţător care nu doar reglează anumite procese, ci servește și ca biomarker pentru screeningul anumitor tipuri de cancer și altor boli neurologice.
Cercetătorii de la University of Central Florida (UCF) au dezvoltat recent un senzor optic integrat, capabil să detecteze dopamina direct, pe o probă de sânge neprocesată. Acesta poate fi folosit ca instrument de screening eficient pentru a depista diverse afecţiuni și cancere neurologice. Spre deosebire de biosenzorii clasici care se bazează pe elemente biologice, cum ar fi anticorpii sau enzimele, acest dispozitiv utilizează un aptamer (o catenă sintetică de ADN) pentru a detecta cu precizie dopamina. Abordarea aceasta face ca senzorul să fie și mai eficient din perspectiva costurilor, spun cercetătorii.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe