Newsflash
Imagine campanie proprie
Internaționale

Expresia genică a endometriozei

de Dr. Diana Andronache - dec. 11 2020
Expresia genică a endometriozei

Potrivit noilor cercetări, diag­nosticarea endometriozei ar putea fi efectuată cu ajutorul unui biomarker complex, bazat pe cinci gene exprimate în biopsiile prelevate de la aceste paciente.

Cercetătorii Departamentului de Medicină Reproductivă și Chirurgie de la Moscow State Medical and Dental University au prezentat în cadrul unei conferinţe rezultatele unui studiu observaţional* care a avut ca obiectiv identificarea unei metode minim invazive de diagnostic al endometriozei.

Endometrioza este o boală enigmatică, care se manifestă prin durere cronică pelvină, dispareunie și dismenoree. Studiul a inclus 85 de paciente, dintre care 50 erau diagnosticate cu endometrioză. În urma secvenţierii ARN a probelor bioptice prelevate, au fost analizaţi expresia genelor și profilul de activare a căii de semnalizare intracelulară.

Datele obţinute au identificat o expresie genică endometrială specifică pentru cinci gene. Ele au fost comparate cu un set de date preexistent, cu 120 de alte mostre de ţesuturi, inclusiv de la nivelul cervixului, ovarului, stomacului și plămânilor.

Biomarkerul a avut o sensibilitate de 94% și o specificitate de 97% în diagnosticarea precoce a endometriozei. Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste observaţii pot avea implicaţii clinice și terapeutice importante.

 

 


Notă autor:

*https://www.medscape.com/viewarticle/941813

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe