Newsflash
OPINII

Să dăm sens vieții!

de Dr. Gabriel DIACONU - mar. 3 2023
Să dăm sens vieții!

Mă confrunt cu o poveste care, medical și personal, mi-a îndoit o seamă de credinţe. M-a făcut să mă întreb care sunt limitele medicinei, care e menirea noastră și dacă există cumva un moment când, de fapt, cel mai bun lucru pe care l-am putea face ar fi să admitem neputinţa, deci să ne smerim.

Nu am să dau detalii din caz. Este suficient să spun că e vorba de o persoană cu care am lucrat, câţiva ani în urmă, după ce-a trecut printr-o tragedie teribilă. La momentul respectiv – familia o spune, nu eu – am ajutat-o să se ridice din morţi, moral. Revenirea a fost la fel de spectaculoasă precum declinul.

După un an și nenumărate ore petrecute împreună, către Crăciunul ultim al relaţiei noastre, ne-am luat la revedere. Era din nou vie, avea un viitor în faţă. Dar ceasul și ora uneori fac toată diferenţa, astfel că, subit, la un an depărtare, aceeași persoană a avut un incident medical grav. Ajunsă la spital, a fost preluată de medici, care au intervenit chirurgical de urgenţă, deși perspectiva era extrem de sumbră. Totuși a supravieţuit. Cum a supravieţuit, cu ce prognostic a supravieţuit –  e altă treabă. Astfel, lupta a continuat și continuă și în zilele noastre, cu momente aproape magic de luminoase, dar și cu tenebre din ce în ce mai adânci. Realist vorbind, va muri.

Iată care e problema mea. Nu e prima oară când am oferit consultanţă în ceea ce privește EOLC (end-of-life care), „îngrijire la capătul vieţii” sau „paliaţie”. Mi-e foarte greu, mai ales fiind istoricul meu profesional cu această persoană. Dar și mai greu a fost când m-a întrebat familia, reflexiv, „cum de-am ajuns aici?”, să răspund că „din cauza medicinei”.

Dacă nu era medicina, ce ironie, persoana ar fi murit. Dacă medicina nu știa să facă atât de multe lucruri și cu atâta investiţie, cu invazivitate, dar și cu rafinament, astăzi nu făceam EOLC, făceam muncă de doliu. Și că am putea să ne simţim mândri că, în lupta cu moartea, am tot câștigat teren, am tot mușcat din brazdă, am tot împins graniţa. „Am câștigat timp”, reflectau rudele în cea mai recentă conversaţie. Timp. Neîndoielnic dacă asta căutăm, dacă asta urmărim, timpul e comoara pe care o iscodim cu eforturile noastre eroice.

Dar ce-o fi acela timp? Timp pe patul de suferinţă. Timp să continuăm să brutalizăm, uneori, un corp în tentativa patetică de-a obţine nimic mai mult decât încă un pic de timp. Timp de dragul timpului. Timp care niciodată nu va fi decontat, uman, de pacient decât prin subjonctivul „chin”. Doar pentru lustraţia conștiinţei și faimoasa frază „am făcut totul” până „n-a mai rămas nimic de făcut”.

O medicină demnă, compasionată, umană n-are voie să păstreze moartea în zona tabu, zona din afara vocabularului. Și n-are voie să delege discuţia morţii eminamente psihiatrului, ca și cum „noi” ar trebui să ne descurcăm cu suferinţa. Sau doar noi. E teribil când începi să te gândești la toate variantele în care poate muri un om, medical, către o cale finală totuși a pierderii.

Și tare mi-e teamă că, deși tehnologia a ajuns pe alocuri în stratosfera cunoașterii, ne-am pierdut pe drum o parte din menirea iniţială. Iar menirea iniţială era să dăm sens vieţii, nu doar metrică. Să veghem omul până în ceasul morţii, nu doar să-l resetăm. Astfel că scriu acum, la doar câteva ore după o lungă oră de conversaţie, despre vanitas vanitatum et omnia vanitas.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe