Newsflash
REUNIUNI

Învăţând să îngrijim

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - aug. 26 2022
Învăţând să îngrijim

„Learning to care” este sloganul ESO, organizaţie non-profit înfiinţată acum 40 de ani în Italia, o importantă resursă de educaţie medicală de calitate, gratuită, și o investiţie în oameni și în viitor.

ESO
Medici români participanți la Masterclassul ESO de la Varșovia

Dorinţa de a scădea mortalitatea prin cancer și de a contribui la perfecţionarea medicilor oncologi a stat la baza creării Școlii Europene de Oncologie (ESO) de Umberto Veronesi, celebru și respectat medic oncolog, și de Laudomia Del Drago, descendentă a unei familii aristocratice, diagnosticată cu cancer mamar. Aceeași dorinţă a făcut ca ulterior mai mulţi profesioniști din Europa să se implice în acest proiect.

Pentru ca pacienţii să beneficieze de cea mai bună îngrijire, indiferent de ţara de origine și de statusul lor socio-economic, este necesar ca aceia care îi diagnostichează și îi tratează să aibă acces la informaţii actuale, reprezentative și echilibrate. Deși accesul la ele este cu mult mai facil acum decât în trecut, rămâne problema selectării din abundenţa informaţiilor disponibile a celor relevante știinţific, precum și a celor adaptate la realitatea imediată, adeseori tributară aspectelor economice. Funcţionarea ESO este asigurată de o finanţare independentă, din donaţii, acest lucru permiţând păstrarea echidistanţei în oferirea informaţiilor cu privire la soluţiile terapeutice.

Surse online de educaţie medicală gratuită

În decursul anilor, ESO și-a extins activitatea și a adaptat modalităţile de a facilita accesul la educaţie medicală oncologică gratuită. Activităţile desfășurate în cadrul ei se adresează atât medicilor rezidenţi, cât și studenţilor sau medicilor specialiști. Încă din 2008 a fost adoptată o metodă eficientă și accesibilă, prin crearea pe platforma e-eso.net a unei „colecţii” de înregistrări care combină prezentarea de tip Power-Point cu cea audio-video și, respectiv, cu textele-suport. În prezent, numărul prezentărilor disponibile a ajuns la 866, acestea acoperind abordarea multidisciplinară a diverse tipuri de cancer.

Există și sesiuni săptămânale live, în care participanţii sunt încurajaţi să adreseze întrebări experţilor, înregistrările rămânând ulterior disponibile „la cerere”. Cei care sunt interesaţi de un domeniu specific pot selecta o serie de prezentări pe o anumită temă, iar completarea online a unui chestionar de evaluare a cunoștinţelor după audierea unei sesiuni permite obţinerea unei diplome și a unui număr de „credite”.

Conţinutul, calitatea și valoarea educaţională a prezentărilor sunt certificate de Accreditation Council of Oncology in Europe (ACOE), American Medical Association (AMA) și Accreditation Council for Continuous Medical Education (ACCME).

Burse, competenţe și evenimente fizice

Începând cu 2013, ESO a lansat un program prin care se oferă burse de pregătire clinică în centre de excelenţă în Europa și un program pentru obţinerea unui certificat de competenţă ca specialist în limfoame, cancer mamar sau cancere gastrointestinale. De asemenea, programul de specializare în cancerul pulmonar este pus la punct în colaborare cu Universitatea din Ulm, cea din Zürich și Universita della Svizzera Italiana.

Resursele online sunt complementare evenimentelor organizate, cu participare directă, anual având loc câteva astfel de cursuri. Participanţii sunt selectaţi pe baza CV-ului ce reflectă activitatea anterioară în cadrul sau în afara ESO, a unei scrisori de intenţie și a recomandării coordonatorului sau a mentorului.

Cursurile nu au taxă de participare și, mai mult decât atât, organizatorii asigură cazarea și masa participanţilor, minimizarea costurilor unei astfel de formări facilitând accesul și pentru medici tineri din ţări cu venituri mai mici. În felul acesta, scopul ESO, de a susţine accesul egal la educaţie și, implicit, de a influenţa în bine îngrijirea pacienţilor de pretutindeni, devine o activitate concretă, nu doar un principiu abstract.

Masterclass dedicat Europei de Est

La sfârșitul lunii mai a avut loc la Varșovia un astfel de curs (masterclass), dedicat oncologilor din ţările Europei de Est. Au fost prezenţi 38 de medici din 11 ţări. România a fost reprezentată de 12 participanţi din Cluj, București, Craiova, Timișoara, Arad și Iași. Sesiunile de la faţa locului au fost precedate de parcurgerea unor prezentări înregistrate, pentru a maximiza cantitatea de informaţie oferită și beneficiul participanţilor.

Prezentările ţinute de lectori, care au sumarizat standardele actuale și noutăţile terapeutice pentru o anumită localizare a cancerului, au fost urmate de prezentarea de către participanţi a unor cazuri clinice reale. În felul acesta au putut fi discutate adaptarea la disponibilitatea locală a metodelor de diagnostic și a terapiilor noi, limitările logistice sau procedurale și soluţii pentru acestea.

Activitatea în cadrul unor sisteme de sănătate cu structură și performanţe asemănătoare, precum și similitudinile culturale dintre participanţi au facilitat închegarea unui dialog viu și prietenesc, atât în cadrul sesiunilor, cât și în afara lor.

La finalul cursului au fost premiați cei care au avut cele mai bune prezentări de caz corespunzătoare principalelor localizările tumorale, medicul timișorean Radu Dragomir făcând parte dintre aceștia. De asemenea, a fost premiat participantul cu cel mai mare punctaj la testul final de verificare a cunoștințelor.

În afară de prezentările axate pe informaţii obiective, au existat și ateliere dedicate aspectelor etice care intervin în îngrijirea pacienţilor oncologici. Discuţiile  pe marginea lor sunt utile în conștientizarea importanţei principiilor morale aflate în spatele unor decizii concrete.

De asemenea, în cadrul aceleiași sfere „umaniste”, a fost exersată comunicarea medic-pacient cu ajutorul unei actriţe care, jucând rolul unei paciente, a pus la încercare abilitatea participanţilor de a gestiona situaţii dificile. Pe rând, fiecare medic prezent a fost pus în situaţia de a da vești proaste, de a empatiza, de a informa sau de a liniști pacienta, fiind analizate în grup importanţa detaliilor, a limbajului non-verbal și a factorilor externi, cum ar fi timpul disponibil și spaţiul adecvat acestor discuţii.

Training în leadership

Un alt tip de formare oferit în cadrul unui curs ESO este cea organizată în parteneriat cu European Cancer Organisation și Sharing Progress in Cancer Care, fiind destinată laturii organizaţionale, de leadership și management în domeniul oncologic. Ediţia dedicată medicilor din ţările Europei de Est și ale Asiei de Nord, „Improving cancer outcomes and leadership course: an ESO, ECO, SPCC European initiative”, s-a desfășurat în luna iunie la Varșovia.

ESO_leadership
Participanții la cursul de leadership ESO de la Varșovia 

Nicoleta Antone, medic la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, a participat la acest curs, alături de alţi patru colegi români. Dr. Antone are și calitatea de ambasador ESO în România și a finalizat recent programul de supraspecializare în tratarea cancerului mamar.

După cum ne-a explicat, acest program de training a reunit medici, reprezentanţi ai industriei farma, ai pacienţilor, cât și ai autorităţilor, cu scopul de a identifica barierele majore și inegalităţile în tratamentul și managementul pacienţilor oncologici din Europa de Est și Asia de Nord, oferind, de asemenea, susţinere și colaborare în dezvoltarea unor planuri strategice. „Fiecare participant a prezentat și discutat un exemplu de proiect care a fost implementat sau urmează să fie dezvoltat în ţara de provenienţă. Acesta a fost apoi analizat împreună cu lideri ai marilor organizaţii europene, adăugându-i astfel un maxim de valoare”, a explicat medicul.

„Eu mă consider unul dintre medicii care «au crescut cu ESO». Primul curs la care am participat a fost in 2013, ulterior am participat la masterclases, refresher courses, tocmai am finalizat programul de competență în cancerul mamar și cursul de leadership. Consider că toate aceste oportunități ale Școlii Europene de Oncologie mi-au oferit acces la educația medicală de calitate și au condus la posibilitatea de practica o medicină de calitate!”, a completat dr. NIcoleta Andone.

Colegiul ESO, înfiinţat în 2020, susţine evoluţia profesională prin materiale online, acces la jurnale de specialitate, programe de mentorship, granturi educaţionale, certificate de competenţă și posibilitatea de burse de tip fellowship în centre europene.

Medicul român Alexandru Eniu, director știinţific adjunct al Școlii Europene de Oncologie și chairman al Colegiului ESO, a avut amabilitatea să ne dezvăluie câteva gânduri:

Eniu
Dr. Alexandru Eniu

„Am avut șansa să fiu «introdus» în lumea ESO de fondatorul Școlii, profesorul Umberto Veronesi. Într-o discuţie avută cu dânsul cu mult timp în urmă, în timpul stagiului la Institutul European de Oncologie, creat de prof. Veronesi, mi-a transmis entuziasmul și viziunea sa de a investi în educaţie, cu scopul de a ameliora rezultatele îngrijirii pacienţilor cu cancer. Rămân convins că, dincolo de progresele tehnologice, educaţia pentru a «învăţa să îngrijești» este esenţială pentru a practica o medicină de calitate. (...) ESO are șansa de a avea independenţa financiară care îi permite să își stabilească priorităţile – și sunt mulţumit că am reușit, deja de mulţi ani, ca Europa de Est să reprezinte una dintre priorităţile strategice ale Școlii. Am sentimentul astfel că pot contribui la îmbunătăţirea situaţiei și în ţara noastră. Sfatul pe care îl ofer celor în pregătire este să încerce să devină membri în Colegiul ESO (www.esco.org), deoarece programul acestuia oferă un parcurs educaţional structurat, care le îndrumă pregătirea de la stagiul de rezident până la a deveni un medic competent și cu competenţe de leadership”.

Următoarele evenimente ESO de anul acesta includ două cursuri dedicate studenților, unul adresat asistenților medicali, un curs pentru oncologii începători și unul pentru cei mai experimentați, destinat împrospătării cunoștințelor pe tema cancerului pulmonar și colorectal.

«Learning to care» poate însemna atât dobândirea unor cunoștințe necesare îngrijirii pacienților, cât și exersarea empatiei și a altruismului. 

Valorile umane care stau la baza exercitării profesiei medicale se suprapun cu cele din domeniul pedagogic, așadar activitățile Școlii Europene de Oncologie perpetuează armonios această disponibilitate de a investi în oameni, pentru ca în viitor acest bine să se multiplice.

Autor: dr. Monica-Emilia Chirilă, medic Radioterapie medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe