Newsflash
REUNIUNI

Interdisciplinaritatea, elementul-cheie al Congresului UMFCD

de Cristina GHIOCA - nov. 25 2022
Interdisciplinaritatea, elementul-cheie al Congresului UMFCD

Peste 11.000 de persoane au participat la cea de-a zecea ediţie a Congresului Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, organizată anul acesta în format hibrid.

Din programul reuniunii nu au lipsit discuţiile despre telemedicină, COVID-19, dar și despre noutăţile sau provocările din Psihiatrie, Medicină Dentară și alte specialităţi medicale.

Ceremonia oficială de deschidere a Congresului Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) a stat sub semnul aniversării a 110 ani de la nașterea marelui savant român George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1974.

314463625_487117833449671_5850798774698498153_n
Ceremonia de deschidere a Congresului UMFCD. Foto: UMFCD/Facebook

 

Intitulată generic „Perspective interdisciplinare”, ediţia aniversară a Congresului UMFCD s-a desfășurat prin sesiuni tematice care au adus la aceeași masă specialiști din mai multe domenii, pentru a aborda patologiile din perspective diferite.

Desfășurată în perioada 10-12 noiembrie la Palatul Parlamentului, reuniunea medicală a propus participanţilor zeci de sesiuni știinţifice și sute de comunicări pe teme variate. 

Vaccinurile trebuie să ţintească și Omicron

Un subiect de actualitate, adus în discuţie de conf. dr. Anca Streinu-Cercel, a fost cel legat de vaccinurile bivalente împotriva COVID-19, care ţintesc și varianta Omicron a SARS-CoV-2. Date publicate recent în revista Lancet au arătat că, la nivel mondial, în 2021, vaccinurile
COVID au prevenit aproape 20 de milioane de decese asociate bolii.

În această vară, OMS a recomandat utilizarea în continuare a vaccinurilor autorizate, dar și includerea variantei Omicron ca parte a compoziţiei unui vaccin actualizat împotriva SARS-CoV-2, deoarece Omicron este distinctă antigenic de variantele anterioare ale virusului.

Pornind de la aceste date, Anca Streinu-Cercel a prezentat un studiu realizat de compania Moderna pe mai mult de 4.300 de subiecţi, care a comparat eficacitatea vaccinului bivalent dezvoltat de firmă cu cea a vaccinului iniţial.

Dacă reacţiile adverse au fost similare pentru ambele tipuri de vaccin, diferenţele au apărut în ceea ce privește titrurile de anticorpi neutralizanţi pentru subvariantele BA.1, BA.4 și BA.5 ale Omicron.

shutterstock_2195879187

Răspunsul a fost favorabil după administrarea vaccinului bivalent atât la persoanele anterior infectate cu SARS-CoV-2, cât și la cele care nu trecuseră prin boală.

În cazul persoanelor de peste 65 de ani fără infecţie anterioară, boosterul (doza 3) cu vaccinul bivalent a determinat titruri mai mari de anticorpi împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5 decât produsul iniţial.

În ceea ce privește administrarea unei a patra doze de vaccin, vaccinul bivalent a determinat titruri de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron BA.1 semnificativ mai mari comparativ cu vaccinul iniţial, oferind protecţie și faţă de subvariantele BA.4 și BA.5.

Titrurile de anticorpi împotriva acestor două subvariante au fost însă de trei ori mai mici decât cele împotriva BA.1. De asemenea, o a patra doză cu vaccin bivalent a demonstrat titruri de anticorpi de până la cinci ori mai crescute împotriva subvariantei BA.1 comparativ cu cele obţinute după o a treia doză cu vaccinul iniţial.

Tendinţe actuale ale consumatorilor de servicii medicale

Telemedicina și utilizarea tehnologiilor în cadrul serviciilor medicale au fost și ele amplu dezbătute la Congresul UMFCD. Cele mai multe discuţii au pornit de la faptul că pandemia a schimbat comportamentul consumatorilor de servicii medicale.

Conceptul de consumator de servicii medicale a evoluat în ultima perioadă, comportamentul acestuia schimbându-se semnificativ, a arătat Florentina Gherghiceanu, de la Catedra de Marketing și Tehnologie medicală a UMFCD. În prezent, pacienţii tineri tind să acorde o importanţă ridicată și spaţiului în care se furnizează serviciile medicale, nu doar calităţii actului medical.

Deosebit de importante în alegerea unui furnizor sunt și review-urile lăsate de clienţi clinicilor și spitalelor. Potrivit statisticilor, peste 90% dintre consumatori își pot schimba decizia de-a apela la un furnizor în funcţie de recenziile pe care le-au citit pe internet.

Între factorii care stau la baza satisfacţiei pacienţilor se numără: calitatea serviciilor medicale, profesionalismul și empatia personalului medical, competenţa, cunoștinţele, încrederea, modalitatea de informare și comunicare, dar și procesul de îngrijire oferit de furnizor.

Milenialii, promotorii informării medicale online

Pacienţii de azi par tot mai preocupaţi de sănătatea lor, tind să adreseze mai multe întrebări și adesea caută singuri răspuns la ele. Iar pentru acest lucru apelează frecvent la internet și la tehnologie.

Atunci când vine vorba de informarea despre sănătate, un aport important în ceea ce privește creșterea rolului internetului și a dispozitivelor tehnologice îl are așa-numita generaţie a milenialilor (persoanele născute după 1980 și până la începutul anilor 2000), a arătat Horia-Marius Vîrgolici, lector universitar la UMFCD.

Milenialii au o modalitate diferită de a se raporta la sursele de informare faţă de cea a părinţilor sau a bunicilor lor, fiind totodată și mult mai familiarizaţi cu internetul și utilizarea tehnologiei.

Astfel, potrivit datelor existente în prezent, doar 41% dintre mileniali consideră medicul ca cea mai bună sursă de informare în ceea ce privește problemele de sănătate, comparativ cu 68% dintre reprezentanţii celorlalte generaţii.

shutterstock_1739736104

În plus, 37% dintre ei se declară mulţumiţi de resursele de sănătate disponibile pe site-uri de notorietate din domeniu, precum WebMed sau MayoClinic, comparativ cu doar 20% dintre membrii generaţiei Boomers (persoanele născute între anii 1946 și 1964). Totodată, 35% dintre mileniali susţin că utilizează și sunt mulţumiţi de informaţiile disponibile pe
bloguri și forumuri.

Medicii trebuie să își schimbe atitudinea

O altă particularitate a milenialilor, care influenţează și domeniul medical, este faptul că au mereu în posesie dispozitive digitale.

Având în vedere aplecarea lor către tehnologie și utilizarea pe scară largă a aplicaţiilor tehnologice precum Fitbit sau HealthPatch MD (care măsoară, printre altele, ritmul cardiac sau temperatura de la nivelul pielii), Horia Vîrgolici este de părere că, din când în când, medicii ar trebui să recomande pacienţilor utilizarea unor astfel de dispozitive pentru automonitorizare.

Un alt subiect căruia ar trebui să i se acorde mai multă importanţă este utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în îngrijirile medicale, dar cu condiţia ca aceasta să sporească expertiza clinicienilor, nu să o înlocuiască.

La fel de importantă este centrarea serviciilor medicale pe medicina personalizată și de precizie, precum și existenţa unor soluţii online de acordare a îngrijirilor medicale.

Studii publicate recent arată că 62% dintre consumatorii de servicii medicale preferă opţiunile virtuale, iar 57% ar alege opţiunile de monitorizare de la distanţă a problemelor de sănătate curente.

Acestea sunt benefice nu numai pentru pacient, ci și pentru sistemul de sănătate, deoarece contribuie la reducerea numărului de internări și de prezentări la Unităţile de Primiri Urgenţe, după cum a subliniat Horia Vîrgolici.

ȘASE TITLURI DOCTOR HONORIS CAUSA

Un moment aparte în cadrul Congresului UMFCD l-a constituit acordarea a șase titluri de Doctor Honoris Causa. Unul dintre ele i-a fost conferit prof. dr. Mircea Ivan.

poza caseta

Specialistul român a contribuit la descoperirea modului în care celulele percep și se adaptează diferenţelor de nivel al oxigenului din mediu. Descoperirea făcută de Gregg L. Semenza, William G. Kaelin și Sir Peter J. Ratcliffe a obţinut Premiul Nobel pentru Medicină în 2019.

Prof. dr. Mircea Ivan a absolvit UMFCD în 1994. A efectuat un doctorat în Marea Britanie, după care s-a stabilit în Statele Unite. A lucrat la Dana-Farber Cancer Institute ca cercetător postdoctoral în grupul lui William G. Kaelin. Ulterior, a devenit profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină de la Universitatea de Medicină Indiana, unde activează și în prezent.

Citiți și: Sănătatea mintală și criza globală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe