Momentele dramatice prin care a trecut Italia la începutul pandemiei de COVID-19 sunt prezentate în cadrul unei expoziţii de fotografie găzduită de MNAR până la 1 august.
Ziua Naţională a Italiei, marcată la 2 iunie, a fost celebrată la București printr-un eveniment organizat de Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) și Asociaţia Presei Străine din Italia, la care Viaţa Medicală a participat ca partener media.
Expoziţia de fotografie „LOCKDOWN ITALIA – văzut de presa străină”, prezentă pe gardul exterior al aripii Kretzulescu a MNAR până la 1 august a.c., readuce în atenţia publicului momentele dramatice traversate de
Italia în perioada de început a pandemiei de COVID-19 (martie – iunie 2020), atunci când peninsula a fost greu încercată.
A fost prima ţară europeană care s-a confruntat cu situaţii medicale, sociale și umane fără precedent. Iniţiativa i-a aparţinut președintelui în exerciţiu al Asociaţiei Presei Străine din Italia, Trisha Thomas, și s-a concretizat printr-un eveniment găzduit de Muzeele Capitoline din Roma, în octombrie anul trecut.
Expoziţia de la București, curatoriată de Chris Warde-Jones și coordonată de Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualităţi în Italia și secretar general al Asociaţiei Presei Străine în Italia, prezintă 27 din cele peste 70 de imagini ale versiunii italiene a expoziţiei.
Ea constituie un parcurs cronologic, dar și emoţional, prin momentul închiderii totale, al străzilor goale și spitalelor arhipline, urmat de redeschiderea discretă și de reluarea ritmului de viaţă într-o manieră nouă, cu diferenţe notabile faţă de ceea ce fusese în anii anteriori.
Alături de imagini cu pieţe faimoase complet golite de vizitatori, cu rugăciunile solitare ale Papei într-o Piaţă San Pietro pustie, vedem oameni care stau la soare pe acoperiș și zâmbesc de la balcoane, care fac gimnastică, lucrători ce igienizează spaţiile publice, imagini cu reluarea rugăciunilor comune în biserici, cu vizitatori cu mască la muzee și teatre sau cu cafeaua băută sub o vizieră.
În plus, la București apar și trei fotografii cu avioanele militare care au transportat personalul medical din România care a mers în ajutorul
confraţilor italieni.
Întregul ansamblu are o încărcătură emoţională extraordinară și o vibraţie deosebită, demonstrând tăria și rezistenţa unei naţiuni, dar și capacitatea pe care a avut-o de a găsi resurse pentru a rezista și a se adapta după o grea lovitură, și a continua cu un zâmbet și cu convingerea că de acum sunt mai uniţi și mai puternici.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe